Ιστορική επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ζάμπια

  • Dogma
αλεξανδρείας

Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος στη Ζάμπια όπου αναμένεται να παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο ο οποίος αφίχθη στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουσάκα, συνοδεύει ο Μητροπολίτης Αξώμης Δανιήλ. Είναι η δεύτερη ιεραποστολική επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λουσάκα ο οικείος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Ahmed Mostafa, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος Μιχαήλ Κρούπνικ και ο ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως.

Αμέσως μετά την άφιξή Του, ο Μακαριότατος επισκέφτηκε την Υπουργό Εθνικής Καθοδήγησης και Θρησκευτικών Υποθέσεων, κα. Godfridah Sumaili, η οποία καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρ. Edgar Chagwa Lungu.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μακαριότατος και η συνοδεία Του μετέβησαν στην έδρα της Μητροπόλεως, όπου τον ανέμεναν η Υπουργός Εθνικής Καθοδήγησης και Θρησκευτικών Υποθέσεων κα. Godfridah Sumaili, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Given Lubinda, ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας κ. Gianfranco Gallone, δεκάδες μέλη του διπλωματικού, δικαστικού σώματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας, σύσσωμη η Ελληνική παροικία της Lusaka και του Kitwe, καθώς και η Κοινότητα των «Αγωνιστών της Ελευθερίας».

Προς τιμήν του Πατριάρχου τελέστηκε δοξολογία στο Παρεκκλήσιο εντός του Μητροπολιτικού Οίκου.

Ακολούθως, έγινε υποδοχή του Εξοχοτάτου Πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρος Kenneth Kaunda στον ιστορικό χώρο της Μητροπολιτικής Κατοικίας, όπου έζησε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του.

Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Πατέρα της Αφρικανικής Δημοκρατίας και εμπνευστή όλων των αφρικανικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, ως ένδειξη της αναγνώρισης του έργου του αναφορικά συμμετοχή του στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης καλωσόρισε τον Ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο και τον Εξοχότατο Πρόεδρο Kaunda, τονίζοντας πως και οι δυο ηγέτες αγωνίζονται νυχθημερόν για την ελευθερία από κάθε μορφής δουλείας.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία Του ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πρόεδρο Kaunda και εξήρε τους αγώνες του για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στη χώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας, όπως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Νάσσερ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος και ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και στη συνεισφορά τους εναντίον του αποικιοκρατικού ζυγού και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική.

Αφού παιάνισε ο Εθνικός Ύμνος της Ζάμπιας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και ο Εξοχότατος Πρόεδρος πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δρος Kenneth Kaunda, η οποία θα κοσμεί τον προαύλιο χώρο της Αρχιεπισκοπής Ζάμπιας. Η εν λόγω προτομή είναι ευγενική προσφορά του κ. Ανδρέα Σαρδάνη.

Πηγή: Ενθικός Κήρυκας

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ