Ιστορική στιγμή- Υπεγράφη ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας

  • Dogma
εκκλησίας

Ιστορική στιγμή στο Φανάρι- Υπεγράφη ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας – Μέσα από όλο τον κόσμο κάλυψαν το γεγονός- Σοκολάτες προσέφερε ο Ποροσένκο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο- Μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις η Μόσχα.

Υπεγράφη σήμερα (5/1) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι και συγκεκριμένα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ,ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρουσία του Προκαθημένου της νέας Εκκλησίας, Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου. Παρών φυσικά ήταν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Το ιστορικό γεγονός κάλυψαν, Μέσα Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, όπως το Reuters και το Assosiated Press, αλλά και Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ τουρκικά δίκτυα μετέδωσαν απευθείας την Τελετή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών το γεγονός της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος, λόγω των αντιδράσεων της Μόσχας, καθώς τόσο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλος, όσο και ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι σθεναρά αντίθετοι.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι έντονες αντιδράσεις, θα επρόκειτο απλά για  ένα ενδοεκκλησιαστικό γεγονός, το οποιό θα φορούσε τους εκκλησιαστικούς και μόνο συντάκτες.

Της υπογραφής του Τόμου προηγήθηκε Δοξολογία επί τη αφίξει του Κιέβου Επιφανίου και κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον Ουκρανό προκαθήμενο και τον Ουκρανό πρόεδρο στο Πατριαρχικό Γραφείο.

Ο Πατριάρχης είπε ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο έφερε πάλι σοκολάτες και ελπίζει αυτή την φορά να πειστούν όλοι ότι δεν δόθηκαν χρήματα, όπως κακόβουλα κάποιοι διέδιδαν. Στο Φανάρι επικρατεί κλίμα ενθουσιασμού και οικουμενικότητος!

Αύριο, ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων (6/1) θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Ακολούθος ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, θα αποστείλει γράμμα προς όλες τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίας, μέσω του οποίου θα ζητά να συμπεριληφθεί το όνομά του στη μνημόνευση των Προκαθήμμενων.

Φυσικά, το σύνολο της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς η κάθε Εκκλησία θα απαντά ανεξάρτητα και μεμονωμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο της Ρωσίας εξακολουθεί να ασκεί έντονες πιέσεις σε πολλές Εκκλησίες, οι οποίες πρόσκεινται σε αυτό, να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση.

εκκλησίας

Πηγή: Με πληροφορίες από Φως Φαναρίου

Φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

TOP NEWS