Και την Αγιά Σοφιά θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας

  • Dogma
σοφιά

Επίσκεψη και στην Αγιά Σοφιά θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης κατά το ταξίδι του στην Τουρκία.

Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία είναι υψηλού συμβολισμού αφού αν γίνει θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το ναό σύμβολο της χριστιανοσύνης.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός τελευταία στιγμή πρόσθεσε στο πρόγραμμά του την επίσκεψη και ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά πριν μεταβεί στην Χάλκη όπου θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, θα βρεθεί στην Τουρκία στις 5 και 6 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει την πρώτη μέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο παλάτι του Ερντογάν – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού…
Θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου και το δείπνο που θα παραθέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα. Την επόμενη μέρα, 6 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Στο πρόγραμμα έχει προστεθεί η μετάβαση στην Αγιά Σοφιά.

Τζανακόπουλος: Η επίσκεψη θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών: αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος από το Ηράκλειο της Κρήτης, μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV.  Ειδικότερα, «περνάμε μια δύσκολη περίοδο στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία αλλά παρόλα αυτά είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο πρέπει διαρκώς από την δική μας πλευρά τουλάχιστον να επιδιώκουμε την συζήτηση, το διπλωματικό διάλογο. Για να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους ήπιας ήρεμης και πολιτικής επίλυσης των διαφορών μας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους της επίσκεψης αυτής», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος που επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού:

«Καταρχάς να μπορέσουμε να πετύχουμε μια αποκλιμάκωση στην ένταση που υπάρχει τη στιγμή αυτή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εκτιμώ ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτή την επίτευξη αυτού του στόχου. Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να επιδιώξει την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, θα τεθούν προφανώς τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, θα τεθεί το ζήτημα του Κυπριακού, επίσης θα τεθούν ζητήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική συνεργασία και την ενέργεια. Θέλω να σας πω ότι είναι μια περίοδος που ανεξαρτήτως αν είναι η σχέση ρόδινη ή όχι μεταξύ των χωρών, η επίσκεψη αυτή κρίνεται αναγκαία από τη δική μας μεριά.
Πηγή: www.newsit.gr

TOP NEWS