Καναδά Σωτήριος: Γιορτάζοντας το ΟΧΙ σημαίνει, όπου κι αν είσαι να παραμένεις Ελληνορθόδοξος

  • Dogma
καναδά

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος σε μήνυμά του στις Ελληνορθόδοξες κοινότητες του Καναδά τονίζει το βαθύτερο νόημα της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, υπογραμμίζοντας πως «γιορτάζοντας το ΟΧΙ του ’40 σημαίνει, όπου κι αν είσαι να παραμένεις Ελληνορθόδοξος και καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος. Να γίνεσαι άνθρωπος, όπως σε θέλει ο Χριστός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος σε μήνυμά του στις Ελληνορθόδοξες κοινότητες του Καναδά τονίζει το βαθύτερο νόημα της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, υπογραμμίζοντας πως «γιορτάζοντας το ΟΧΙ του ’40 σημαίνει, όπου κι αν είσαι να παραμένεις Ελληνορθόδοξος και καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος. Να γίνεσαι άνθρωπος, όπως σε θέλει ο Χριστός. Να μιλάς Ελληνικά παντού και κυρίως στο σπίτι σου. Να υποστηρίζεις τα δίκαια της Ελλάδας, όχι μια φορά τον χρόνο στην επέτειο, αλλά κάθε μέρα της ζωής σου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος, ανάμεσα στα άλλα, γράφει και τα εξής: «Εχει επικρατήσει να γιορτάζουμε επετείους. Λογιών-λογιών επετείους. Και είναι όμορφη συνήθεια. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ του 1940. Κι εμείς εδώ στον Καναδά κάνουμε γιορτή αληθινή. Με λειτουργίες. Με δοξολογίες. Με σχολικές γιορτές. Με πανηγυρικούς, εθνικά και θρησκευτικά χρωματισμένους λόγους. Με δείπνα και χορούς. Βέβαια, στην περίοδο του κορωνοϊού δεν εκάναμε όλα τα ανωτέρω. Εφέτος είναι καιρός να οργανώσουμε τις εκδηλώσεις αυτές με τον καλύτερο τρόπο και με περισσότερο ενθουσιασμό. Αυτό μας πρέπει. Αυτό μας ταιριάζει. Αυτό είναι δίκαιο για την Πατρίδα μας και για τους ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρακαλώ ο καθένας να κάνει το καθήκον του στο ακέραιο».

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Καλά όλα αυτά. Και μάλιστα στην εποχή που ζούμε και η γαλάζια μας πατρίδα Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσους κινδύνους. Η έξαρση του εθνικού φρονήματος είναι απόλυτα αναγκαία. Ολοι πρέπει να είμαστε στις επάλξεις. Και οι επάλξεις δεν είναι τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας. Οι επάλξεις για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό είναι τα πέρατα της οικουμένης. Μαζί με τα πέρατα της οικουμένης οι επάλξεις για τον Ελληνορθόδοξο είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο νους του. Η καρδιά του. Οι σκέψεις του. Τα συναισθήματά του. Για να είναι στις εθνικές και θρησκευτικές επάλξεις πρέπει να είναι στις επάλξεις του εαυτού του. Να ελέγχει απόλυτα το νου του. Τις σκέψεις του. Τα συναισθήματά του. Τις επιθυμίες της καρδιάς του. Είμαστε στις εθνικές και θρησκευτικές μας επάλξεις, όχι τυπικά γιορτάζοντας μια επέτειο. ’Η για να διασκεδάσουμε και να χαρούμε και να ευχαριστηθούμε. Είμαστε στις επάλξεις, όταν ζούμε το νόημα της επετείου. Το βαθύτερο νόημα».

Προσθέτει πως «το βαθύτερο νόημα του ΟΧΙ του ΄40 είναι η μη υποχώρηση στα ιδανικά μας. Η πάση θυσία διατήρηση της ελευθερίας μας. Ελευθερίας εθνικής, θρησκευτικής, ατομικής. Η προστασία της διατήρησης αυτής της ελευθερίας που κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο. Που τον διακρίνει απ’ το ζώο που έχει το σχοινί στο λαιμό του. Που τον κάνει να αισθάνεται ίσος προς όλους μέσα στην κοινωνία και ενώ σέβεται την κληρονομιά των άλλων και την ελευθερία τους, δεν απεμπολεί τίποτε από τη δική του κληρονομιά και ελευθερία».

TOP NEWS