Κατά της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας ο Πατριάρχης Σερβίας

  • Dogma
πατριάρχης

Κάθετα αντίθετος με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δηλώνει ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, τονίζοντας μάλιστα οτι η απόφαση αυτή έρχεται ως παραβίαση της παλαιάς αρχής της συνδιαλλαγής.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην πρόσφατα δημιουργηθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία έρχεται ως παραβίαση της παλαιάς αρχής της συνδιαλλαγής και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σχίσμα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλώνει ο Πατριάρχης Ειρηναίος, σε συνέντευξη του σε σερβική εφημερίδα,  την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, ανήμερα δηλαδή της επίσημης χορήγησης του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

«Έχουμε ήδη ένα μεγάλο σχίσμα εξαιτίας του παπισμού ως απόκλιση από το πνεύμα της συμφιλίωσης — το σχίσμα ανάμεσα στη χριστιανική Ανατολή και τη Δύση, το οποίο διήρκεσε αιώνες. Εξαιτίας αυτού του νέου ανατολικού μοντέλου του παπισμού μπορεί να προκληθεί ένα νέο μεγάλο σχίσμα» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος, μιλώντας στη σερβρική εφημερίδα Pechat.

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την ελπίδα η Κωνσταντινούπολη θα βρει τη δύναμη να μην ακολουθήσει το μονοπάτι που είχε πάρει, καταστρέφοντας την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η μόνη πιθανή διέξοδος από αυτή τη βαθιά κρίση είναι η επιστροφή στην αρχή της συνδιαλλαγής και της αιώνιας κανονικής τάξης στην υπεύθυνη παντορθόδοξη επίλυση των προβλημάτων αντί της υπερβολικής επιμονής στην υπεροχή και στα δικά μας ιδιαίτερα και αποκλειστικά προνόμια και εξουσίες… από την αντίληψη του «πρώτου χωρίς ίσους» στην αντίληψη του «πρώτου μεταξύ ίσων», διότι η πρώτη καταργεί την μέχρι τώρα απαραβίαστη ορθόδοξη αρχή της συνδιαλλαγής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.

Με πληροφορίες από in.gr

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ