Καταδικάζουν την τρομοκρατία οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου

  • Dogma

Κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν κάθε μορφή επίθεσης, τρομοκρατίας και βίας, στην Κύπρο, στην περιοχή και στον κόσμο ευρύτερα, εξέδωσαν την Τρίτη οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου.

Κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν κάθε μορφή επίθεσης, τρομοκρατίας και βίας, στην Κύπρο, στην περιοχή και στον κόσμο ευρύτερα, εξέδωσαν την Τρίτη οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το Κυπριακό, τη δήλωση συνυπογράφουν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Μουφτής των Τ/κ Ταλίπ Αταλάι, ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Ναρέγκ, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Σουέιφ και ο Επίσκοπος των Λατίνων Jerzy Kraj.

Στην κοινή τους δήλωση, οι θρησκευτικοί ηγέτες «καταδικάζουν κατηγορηματικά όλες τις μορφές βίας που στρέφονται εναντίον αθώων πολιτών».

«Κανένας πόλεμος, καμία τρομοκρατική ενέργεια, θηριωδίες ή βίαιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στο όνομα του Παντοδύναμου Θεού ή οποιασδήποτε θρησκείας» προστίθεται.

Οι ηγέτες επαναβεβαιώνουν τέλος ότι ο κοινός τους διάλογος ενισχύει την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ανεκτικότητα, σεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη.

Έχουμε ευθύνη να κηρύξουμε και να δείξουμε με λόγια και έργα ότι ο αμοιβαίος μας σεβασμός προς την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια είναι πιο ισχυρός από τρομοκρατικές ενέργειες και τη διαστρέβλωση της θρησκείας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθεί ολόκληρο το ανακοινωθέν των Θρησκευτικών Ηγετών της Κύπρου:

Εμείς, οι θρησκευτικοί ηγέτες των πέντε κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, οι Έλληνες Ορθόδοξοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Αρμένιοι Ορθόδοξοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι Καθολικοί, οι οποίοι είμαστε μέλη του “ Religious Track of the Cyprus Peace Process” το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Σουηδικής πρεσβείας, αφοσιωμένοι και εργαζόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη στην Κύπρο, εκφράζουμε με ενιαία φωνή την εναντίωση μας σ΄ όλες τις μορφές επιθέσεων, τρομοκρατίας και βίας στη χώρα μας, την περιοχή και στον κόσμο γενικότερα.
Ενωμένοι, με μια φωνή, επαναλαμβάνουμε ότι ως θρησκευτικοί ηγέτες πρωτίστως προσευχόμαστε κυρίως γι΄ όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους αλλά και μ΄ όλους εκείνους που θρηνούν θύματα σ’ όλο τον κόσμο.
Είμαστε τρομοκρατημένοι βλέποντας τις αυξημένες μορφές αποκρουστικής βίας κατά αθώων πολιτών στην περιοχή μας αλλά και πέρα απ΄ αυτήν, με θύματα ανάμεσα τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους. Προσευχόμαστε και συμπονούμε τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από την περιοχή μας οι οποίοι με κίνδυνο την ζωή τους προσπαθούν να αποφεύγουν τις εχθροπραξίες την απόρριψη και τον θάνατο.
Καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις μορφές βίας εναντίον αθώων πολιτών. Κανένας πόλεμος, καμία πράξη τρομοκρατίας, ή βίαιων επιθέσεων εναντίον αθώων ανθρώπων μπορεί να δικαιολογηθεί στο όνομα του Θεού ή οποιασδήποτε θρησκείας ή ακόμη της ανθρωπότητας. Ο πόλεμος γεννά πόλεμο και η βία γεννά βία. Όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι πρέπει να σταθούν με σεβασμό αλληλεγγύη και φροντίδα μεταξύ τους. Η βία στο όνομα του Θεού είναι βία εναντίον των ιδίων των θρησκειών.
Ως θρησκευτικοί ηγέτες έχουμε ευθύνη όχι μόνο να συζητούμε και να εργαζόμαστε ενωμένοι ενάντια σ΄ όλες τις μορφές βίας. Να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις βασικές αιτίες που οδηγούν στις συγκρούσεις αυτές, τη βία και τους πολέμους. Πρέπει πάντοτε να προωθούμε και να προστατεύουμε την ειρήνη.
Καλούμαστε μέσω των ιερών μας κειμένων όχι μόνο να καταπολεμήσουμε στην αδικία αλλά και να στηρίξουμε τους φτωχούς. Όπου επικρατεί η ανισότητα και η αδικία η δημιουργία συγκρούσεων είναι πολύ πιθανή. Εμπνευσμένοι από τις κοινές μας αξίες αγκαλιάζουμε τους ευπαθείς συνανθρώπους μας με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Ο διάλογος που επιτελείται μεταξύ μας, ενισχύει την πεποίθησή ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ανοχή, αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη.
Με τις διαφορετικές ταυτότητες μας θα πρέπει να συνυπάρξουμε ως οικογένεια είτε ως άνθρωποι κάθε πίστης ή καμίας. Έχουμε ευθύνη να κηρύττουμε, να ενεργούμε και να δείχνουμε τον κοινό μας σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια στοιχεία ισχυρότερα από τις τρομοκρατικές ενέργειες, και την διαστροφή της ίδιας της θρησκείας.
Μαζί επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη ότι πάντες πρέπει να υπερασπίζονται τις δημοκρατικές και διαπολιτισμικές αξίες και κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία έχουν υποστεί παραβιάσεις πρόσφατα στην Άγκυρα, το Σινά, τη Βηρυτό, το Παρίσι, την Γιόλα και το Μπαμάκο.
Επαναβεβαιώνουμε την φιλοξενία και την φροντίδα μας σ΄ όσους διαφεύγουν τη βία, την καταπίεση και τον πόλεμο.
Ας είμαστε συμπονετικοί ώστε να πορευθούμε ταπεινά μαζί με το Θεό στο δρόμο της αγάπης, του ελέους, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Οι υπογράφοντες:
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος
Η Α. Ε. ο Μουφτής της Κύπρου Δρ. Talip Atalay
Η Α. Σ. ο Αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου κ. Nareg
Η Α. Σ. ο Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Κύπρου κ. Yousef Soueif
Ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Jerzy Kraj Βικάριος του Λατινικού Πατριαρχείου και αντιπρόσωπος της Αποστολικής Νουντσιατούρας στην Κύπρο.

TOP NEWS