Καζαντζάκης στο Μπέρκλεϊ – Πρόγραμμα υποτρόφων

  • Δόγμα

Στόχος του προγράμματος, που θα ξεκινήσει το 2023, είναι να υποστηρίξει επισκέπτες – μελετητές που ασχολούνται με τον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νεοελληνική γλώσσα, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Μάρω Βασιλειάδου

Πρόγραμμα υποτρόφων «Νίκος Καζαντζάκης» (Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program) ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, έπειτα από δωρεά 1 εκατ. δολαρίων από το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Οπως σχολίασε η καθηγήτρια Ιστορίας και διευθύντρια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Μπέρκλεϊ, Χριστίνα Φίλιου, πρόκειται για μια ευκαιρία να ανοίξουν νέες συζητήσεις για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία της σύγχρονης Ελλάδας. «Τιμώντας τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τιμούμε τις περίπλοκες, όμορφες και συχνά γεμάτες εμπειρίες ζωές των Ελλήνων στον σύγχρονο κόσμο», σημείωσε.

Στόχος του προγράμματος, που θα ξεκινήσει το 2023, είναι να υποστηρίξει επισκέπτες – μελετητές που ασχολούνται με τον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νεοελληνική γλώσσα, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στην ιστορία και στον πολιτισμό. Οι υπότροφοι θα παρουσιάζουν μια ετήσια «Διάλεξη Νίκος Καζαντζάκης» και θα μπορούν να διεξάγουν σεμινάρια και να ασχολούνται με την έρευνα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Το ίδρυμα και το πανεπιστήμιο επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν τη δωρεά για τη χρηματοδότηση μιας έδρας που θα φέρει το όνομα του Καζαντζάκη.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS