Κύπρος: 2023 με νέο Αρχιεπίσκοπο – Τα επόμενα βήματα μετά την εκλογική μάχη

  • Dogma

Η νέα χρονιά αναμένεται να μας βρει με νέο αρχιεπίσκοπο – Μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το αργότερο θα πρέπει να γίνει εκλογή – Η διαδικασία μετά τη μεγάλη εκλογική μάχη που ανέδειξε το τριπρόσωπο – Βλέπουν την επόμενη μέρα οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού

Το πρώτο στάδιο για εκλογή του επόμενου προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή, με την ανάδειξη του τριπρόσωπου και τώρα η προσοχή στρέφεται στην επόμενη μέρα και την κρίσιμη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που θα αναδείξει νέο αρχιεπίσκοπο.

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού καταρτίζουν το τριπρόσωπο και βεβαίως πιάνουν από σήμερα κιόλας δουλειά για να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες συμμαχίες εντός της Συνόδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα οι έξι που ρίχθηκαν στην μάχη έλαβαν: Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος 18,39%, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος 3,24%, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 35,68%, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 9,80%, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος 14,79%, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας 18,10%.

Τα τελικά αποτελέσματα των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Έκλεισε 2η θέση ο Πάφου
«Ήταν ένα τεράστιο έργο που πολλοί πίστευαν ότι μπορούσε να βγει σε 35 μέρες. Έχουμε τελειώσει», είπε ανακοινώνοντας το τελικό αποτέλεσμα χθες βράδυ ο Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννης Χαριλάου.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου εξήγησε τη συνέχεια της διαδικασίας.

Βάσει του καταστατικού θα υπάρξει αναμονή για τρεις ημέρες μήπως υπάρξουν ενστάσεις, μετά θα συνέλθει η Σύνοδος να επικυρώσει το τριπρόσωπο και θα ορίσει ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου. «Την Πέμπτη μπορεί να συνέλθει η Σύνοδος, αν υπάρχουν ενστάσεις θα εξεταστούν και θα οριστεί η ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου» είπε ο Πάφου Γεώργιος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως το 2023 πιθανότατα να μας βρεί με νέο Αρχιεπισκοπο «γιατί τα καταστατικά πλαίσια έτσι λένε». Μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το αργότερο θα πρέπει να γίνει εκλογή, συμπλήρωσε.

TOP NEWS