Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Σε Λευκωσία και Λάρνακα η μητέρα των μαχών

  • Dogma
κύπρος

Βασικοί υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, είτε με φυσική παρουσία είτε δι’ αντιπροσώπων τους, όργωσαν τις επαρχίες στην προσπάθεια εξασφάλισης νέων ψηφοφόρων αλλά και για να στείλουν το μήνυμα ότι τυγχάνουν ευρύτερης υποστήριξης των ψηφοφόρων και δεν περιορίζονται μόνο σε υποστηριχτές της μητροπολιτικής τους περιφέρειας.

Αν και πολλές από τις συγκεντρώσεις θεωρούνται από τους ίδιους τους υποψηφίους επιτυχείς, από μόνες τους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης. Παράλληλα, με το στατιστικό λάθος που ενυπάρχει γενικά στις δημοσκοπήσεις καθώς και το γεγονός ότι κάποιοι εκ των υποψηφίων φέρονται να είναι κοντά ο ένας στον άλλο, επιτείνεται η αγωνία και εντείνονται οι προσπάθειες των επιτελείων. Λαμβανομένου υπόψιν ότι οι υποψήφιοι θεωρούν πως, λίγο ως πολύ θα επικρατήσουν στις μητροπολιτικές τους περιφέρειες, το βάρος πέφτει κυρίως στη Λάρνακα της οποίας ο Μητροπολίτης δεν διεκδικεί τον θρόνο και στη Λευκωσία η οποία τελούσε υπό τη διοίκηση του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Παράλληλα, κάποιοι επέλεξαν την αποστολή μηνυμάτων sms στα κινητά πολιτών ζητώντας την ψήφο τόσο των ιδίων όσο και ολόκληρης της οικογένειάς τους. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν πληροφορίες και φήμες εναντίον υποψηφίων για οικονομικής φύσεως υποθέσεις, ωστόσο, λόγω της εγγύτητας των εκλογών, θεωρείται ως ένα βαθμό ότι αποσκοπούν περισσότερο στο να πλήξουν υποψηφίους, παρά να αποκαλύψουν τα πραγματικά δεδομένα, γι’ αυτό και αγνοήθηκαν.

Στο μεταξύ, απομένουν μόλις έξι μέρες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, οπόταν θα διεξαχθούν οι εκλογές και μόλις τέσσερις μέρες μέχρι την Παρασκευή, οπόταν θα παραδοθούν οι κάλπες και τα ψηφοδέλτια στους προεδρεύοντες των 942 εκλογικών κέντρων και ενόψει αυτού του δεδομένου, ο έφορος εκλογής κ. Γιάννος Χαριλάου συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να ολοκληρωθούν οι προεργασίες και να είναι όλα έτοιμα την προσεχή Κυριακή. Σημειώνεται, ότι οι κάλπες και τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν στον προορισμό τους με αστυνομική συνοδεία ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών και τυχόν αμφισβητήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα ανακοινώνονται αποσπασματικά, είτε κατά κάλπη είτε κατά επαρχία, αλλά θα ανακοινωθούν συνολικά από τον κ. Χαριλάου μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Όταν εκλήθη να προσδιορίσει τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο Έφορος ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, είπε.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να ενημερωθούν εγκαίρως σχετικά με το πού ψηφίζουν, ώστε αφενός να μην ταλαιπωρηθούν οι ίδιοι γυρνώντας, ίσως, από το ένα εκλογικό κέντρο στο άλλο και αφετέρου να μην απασχολούν όλους όσοι θα εμπλακούν στην παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας και οι οποίοι πρέπει να είναι απερίσπαστοι, ώστε να χειριστούν πλέον σοβαρά ζητήματα τα οποία δυνατόν να ανακύψουν. Ενδείξεις για άγνοια του εκλογικού κέντρου που ψηφίζουν αρκετοί, έχουν διαφανεί ήδη από άτομα τα οποία επικοινώνησαν με τους αρμόδιους για να δηλώσουν ή για να διαμαρτυρηθούν ότι δεν περιελήφθησαν στον εκλογικό κατάλογο. Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τη διαδικασία που ακολούθησαν, ανάμεσα σε άλλα προέκυψε ότι είχαν κάνει λάθος στον τρόπο καταχώρησης της ημερομηνίας γέννησής τους, οπόταν παρόλον ότι ήταν γραμμένοι στον κατάλογο, το σύστημα δεν μπορούσε να τους αναγνωρίσει ούτε και να ενημερώσει τον πολίτη σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζει.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, αν κάποιος γεννήθηκε στην 1η Μαΐου του 1960 και καταχώρησε ως ημερομηνία γέννησης 1/5/1960 δεν εμφανιζόταν στον κατάλογο επειδή απλώς έπρεπε να γράψει 01/05/1960.

Ρυθμίσεις για εγκλωβισμένους

Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές κ. Ιωάννη Χαριλάου, έχουν γίνει διευθετήσεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία, στα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου (Βρυσούλλες). Σύμφωνα πάντα με το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, θα είναι ανοικτές από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και ακολούθως από τις 2.00 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. Θα γίνουν διευθετήσεις για τη μεταφορά με λεωφορεία όλων των ενδιαφερομένων.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Δήμος Αμμοχώστου με ανακοίνωση του εκφράζει τη στήριξη του στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, προβάλλοντας, ανάμεσα σε άλλα, και την έγνοια του πανιεροτάτου για τους πρόσφυγες της μητροπολιτικής του περιφέρειας.

Προηγήθηκαν ανακοινώσεις στήριξης των υποψηφίων για τον θρόνο Μητροπολιτών Πάφου, Λεμεσού, Ησαΐα και Κυρηνείας από οργανωμένα σύνολα ή και οργανώσεις διαφόρων επαγγελματικών φορέων.

Πηγή: philenews.com

TOP NEWS