Kύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Φουλάρουν μηχανές – Σε διάταξη μάχης οι υποψήφιοι Ιεράρχες

  • Dogma
κύπρος

Με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πολιτειακές εκλογές θα διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπικές, καθώς την οργάνωση και την πραγματοποίησή τους θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, με το κόστος όμως να επιβαρύνει την Εκκλησία.

Έγκυρες πληροφορίες  αναφέρουν ότι το πιθανότερο, αύριο, θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σχετική πρόταση, ούτως ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την ανάληψη της διαδικασίας των αρχιεπισκοπικών εκλογών από το ΥΠΕΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται όπως η Εκκλησία λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών στην ολότητά τους τα στοιχεία που αφορούν στους εκλογικούς καταλόγους. Όπως επεσήμανε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, η συνεργασία με το κράτος κυλά ομαλά τονίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Αύριο θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες των ιεραρχών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ριχθούν στη μάχη των εκλογών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν επτά υποψήφιοι: ο Πάφου Γεώργιος, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μόρφου Νεόφυτος, ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας και ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννος Χαριλάου, ανέφερε τα εξής: «Το πρώτο στάδιο είναι να μπορέσουμε να καταρτίσουμε τους εκλογικούς μας καταλόγους σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές ενορίες και κοινότητες. Γι΄αυτό πρέπει να έχουμε τα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων του κράτους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι εκκλησιαστικές ενορίες δεν είναι κατ΄ανάγκη οι ίδιες με τις ενορίες των πολιτειακών εκλογών. Έχουμε πάρει οδηγίες, συμβουλές κι εγκρίσεις από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχουμε λάβει τα περισσότερα στοιχεία (σχεδόν στην ολότητά τους) από το ΥΠΕΣ. Αρχίσαμε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς στην ετοιμασία των δικών μας καταλόγων, οι οποίοι με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα χρειαστούν ακόμη οκτώ μέρες για να αναρτηθούν. Παράλληλα, θα ετοιμάσουμε διαδικτυακή πλατφόρμα, για να μπορεί ο κάθε πολίτης με ασφάλεια να πληροφορηθεί για την εκκλησιαστική του ενορία. Όταν αναρτηθούν οι κατάλογοι, θα δοθούν τρεις μέρες για να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις, ενώ παράλληλα θα μπορούν οι πολίτες να προχωρούν σε αίτηση για εγγραφή στους καταλόγους. Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, θα διαμορφώσουμε τους τελικούς μας καταλόγους. Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνω ότι για μας στόχος είναι όπως οι εκλογές διεξαχθούν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, με αδιάβλητες και ασφαλείς διαδικασίες».

«Επιπρόσθετα με τους καταλόγους υπάρχει μια μεγάλη και πολύπλοκη διαδικασία προετοιμασίας της διεξαγωγής των εκλογών, στην οποία εργάζομαι παράλληλα. Στο πλαίσιο αυτό, ως ήταν και η απόφαση της Συνόδου, μου δόθηκε η έγκριση να ζητήσω και να βρίσκομαι σε πλήρη επικοινωνία με το κράτος για οτιδήποτε θεωρήσω ότι είναι αναγκαίο για την ορθή διεξαγωγή των εκλογών. Από την πρώτη μέρα βρίσκομαι σε επαφή με το ΥΠΕΣ και δη τον γενικό διευθυντή και τους συνεργάτες του. Οφείλω να πω ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και για αυτό εκφράζω ευχαριστίες. Επίσης, βρίσκομαι σε επικοινωνία και με άλλες κρατικές Υπηρεσίες, όπως το Κυβερνητικό Τυπογραφείο και την Αστυνομία. Επιπρόσθετα, με βάση απόφαση της Συνόδου, σε όλα τα εκλογικά κέντρα θα προεδρεύουν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε εκλογές και ήδη τρέχουμε διαδικασία μέσω της ιστοσελίδας μας, μέσα από την οποία μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να εργαστούν στις εκλογές. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι παρά τη συμβολή του κράτους, τα έξοδα των εκλογών θα τα επωμιστεί η Εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριλάου.

Πηγή: philenews.com/\

TOP NEWS