Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Ο «αποκλεισμός» των αλλοδαπών και η 2η ανάγνωση της απόφασης

  • Dogma
κύπρος

Κλείδωσε» και επίσημα η 18η Δεκεμβρίου ως η ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο για την  ανάδειξη του τριπρόσωπου μετά και από τη χθεσινή (28/11) απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε έκτακτη συνεδρίαση συζήτησε τα διαδικαστικά θέματα. «Εκτός» αρχιεπισκοπικών εκλογών τέθηκαν με απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου όσοι είναι αλλοδαποί και ζουν στην Κύπρο, καθώς δεν θα γίνουν δεκτές […]

Κλείδωσε» και επίσημα η 18η Δεκεμβρίου ως η ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο για την  ανάδειξη του τριπρόσωπου μετά και από τη χθεσινή (28/11) απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε έκτακτη συνεδρίαση συζήτησε τα διαδικαστικά θέματα.

«Εκτός» αρχιεπισκοπικών εκλογών τέθηκαν με απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου όσοι είναι αλλοδαποί και ζουν στην Κύπρο, καθώς δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για εγγραφές στους καταλόγους, σε μία προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Η απόφαση αυτή έφερε κάποια μουρμουρητά και φούντωσε σενάρια για συμμαχίες εντός της Ιεράς Συνόδου.

Η δεύτερη ανάγνωση της απόφασης για «αποκλεισμό» αλλοδαπών

Η απόφαση για μη αποδοχή αιτήσεων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αλλοδαπών ψηφοφόρων που πέρασε από την Ιερά Σύνοδο με 14 ψήφους υπέρ έναν κατά – Μητροπολίτης Κυρηνείας- και την αποχή του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, μπορεί να έχει σύμφωνα με εκκλησιαστικού κύκλους και μία δεύτερη ανάγνωση.

Η απόφαση αυτή, φαίνεται να ικανοποιεί την πλειοψηφία της συνόδου, που δεν περίμενε ψήφους από αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων και η οποία αναμενόταν να πριμοδοτήσει συγκεκριμένους μητροπολίτες που έχουν ήδη προβάδισμα για να εισέλθουν στο τριπρόσωπο.

Ο Λεμεσού Αθανάσιος αν και ψήφισε υπέρ πιστεύεται ότι ίσως δεν ήθελε να «συγκρουστεί» με τα άλλα μέλη της Συνόδου που ούτως ή αλλιώς θα υπερτερούσαν, ενόψει και των εκλογών. Στην ίδια ψηφοφορία συμπεριλαμβανόταν όμως και η παραμονή της 18ης Δεκεμβρίου ως ημέρας διεξαγωγής των εκλογών.

Η διεξαγωγή εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου θεωρητικά ευνοεί τους υποψηφίους που φαίνεται να έχουν ήδη προβάδισμα για να μπουν στο τριπρόσωπο. Δεδομένο, θεωρείται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι ήδη στήθηκαν και συμμαχίες στην σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου… Μόνο με ταυτότητες η ψηφοφορία

Την ίδια ώρα δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο κατάλογος των εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας θα δημοσιευθεί στους Ιερούς Ναούς και στην ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν για ψήφο στις ενορίες τους, μόνο με την ταυτότητά τους.

Την ίδια ώρα αρμόδια πηγή από την Αρχιεπισκοπή διευκρίνισε στην ιστοσελίδα μας ότι δεν έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις για το εάν θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης όσοι νοσούν με covid, ή είναι κλινήρεις και δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες αυτοπροσώπως.

Πάντως, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «είναι απομακρυσμένο σενάριο το να υπάρξουν κινητές κάλπες, όπως έγινε στις βουλευτικές εκλογές, για να εξυπηρετηθούν πολίτες με covid, καθώς θα πρέπει εάν γίνει κάτι τέτοιο να δοθεί δικαίωμα και σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μεταβούν στις ενορίες τους για άλλους λόγους υγείας».

Η ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως επανέλαβε ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Με πληροφορίες από cyprustimes.com

TOP NEWS