Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Οι έξι υποψηφιότητες για το θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα- Ποιος ιεράρχης απέσυρε το ενδιαφέρον

  • Dogma
κύπρος

Έξι οι υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο – Σημαδεύτηκε από την απόφαση του Επίσκοπου Χριστοφόρου να μην διεκδικήσει η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων – Χωρίς ενστάσεις, κύλησαν όλα ομαλά είπε ο Γενικός Έφορος Εκλογής

Με μία έκπληξη, σημαδεύτηκε η σημερινή διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων προς καταρτισμό τριπρόσωπου και τη διεκδίκηση του θρόνου του Αποστόλου Βαρνάβα.

Οι έξι διεκδικητές

Υποψηφιότητα έχουν καταθέσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δια αντιπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, δια αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ, ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Στυλιανού.

Οι υποψηφιότητες για τον θρόνο θα είναι τελικά έξι αντί εφτά, αφού όπως ανακοίνωσε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, αποφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον του και να μην διεκδικήσει μία θέση στο τριπρόσωπο μέσω των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου.

«Όταν ανακοίνωνα το ενδιαφέρον μου, ως Αρχιερέας, για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, δήλωνα με σαφήνεια ότι, «η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο έχει την αναφορά του στην ουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα Χριστού. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες. Συνεπώς, παρατηρούσα ότι, «στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς. Ως εκ τούτου, δεδομένου του εκφρασθέντος ενδιαφέροντος αρκετών άξιων Αδελφών Συνοδικών να διακονήσουν από τη θέση του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία και γενικότερα τον τόπο μας και σε έμπρακτη και όχι απλά φραστική προσπάθεια να συμβάλω στην αναγκαία ενότητα δεν θα συμμετάσχω στην πρώτη φάση της διαδικασίας πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου» αναφέρει μεταξύ άλλων στη γραπτή του δήλωση ο Επίσκοπος Καρπασίας.

Οι έξι ενδιαφερόμενοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσώπου, αναφέροντας τους λόγους που διεκδικούν τον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Δεν υπήρξαν ενστάσεις και δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες που δεν έγιναν δεκτές, δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Γενικός Έφορος Εκλογής Γιάννης Χαριλάου, αναφέρομενος και στη στήριξη που θα δώσει το κράτος για τη διεξαγωγή των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου.

Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση στην οποία αναγράφονται οι έξι υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος: Αυτό είναι το όραμα μου 

«Σύμφωνα με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου, υπέβαλα και εγώ την υποψηφιότητα μου για τις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές. Ο καθένας μας έχει ένα όραμα το οποίο θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από το λαό στην Ιερά Σύνοδο» είπε ο Πάφου Γεώργιος, αναφέροντας ότι υπέβαλε την υποψηφιότητα του.

Όπως είπε το όραμα του είναι «συνέχιση και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος. Είναι η τοποθέτηση μου απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία, για να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο που τις ζητά στα σύγχρονα προβλήματα όπως είναι αυτά της βιοτεχνολογίας. Και νομίζω ότι η εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε. Να εξακολουθήσει να έχει φωνή η εκκλησία στο εθνικό μας θέμα και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας απέναντι στη διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Μόσχας. Δε θα πρέπει να φύγουμε από τη σταθερή υποστήριξη μας απέναντι στο Πατριαρχείο» είπε στη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά.

Μητροπολίτης Λεμεσού: Αφουγκραζόμενος την επιθυμία πιστών

«Καταθέσαμε σήμερα την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, έτσι να δώσουμε την ευκαιρία στο λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να πάρει απόφαση ποιος είναι ο κατάλληλος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, είπε υποβάλλοντας εκ μέρους του ενυπόγραφη δήλωση, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος.

Μητροπολίτης Κυρηνείας: Ευχόμαστε να διατηρηθεί το κύρος του θεσμού

Από την πλευρά του, μιλώντας μετά την υποβολή ενδιαφέροντος ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος ευχήθηκε στα πιστά μέλη της εκκλησίας ο Θεός να διαφυλάξει τη ψυχή μας. «Η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει το σεβασμό μου προς τις διαδικασίες και το θεσμό της Ιεράς Συνόδου» είπε και ανένγωσε το γράμμα με το οποίο υπέβαλε την υποψηφιότητα του.

Μητροπολίτης Κωνσταντίας: Δε μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα για αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας

«Έχουμε υποβάλει όπως είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τη δική μας υποψηφιότητα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου. Εκείνο που θα ευχηθώ είναι με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος που θα είναι ο κατάλληλος αρχιεπίσκοπος ώστε να οδηγήσει το καράβι της εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης για να αντιμετωπίσει τα κύματα που συνήθως χτυπούν την εκκλησία μας μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και να μπορέσει η εκκλησία να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της» όπως είπε.

Ερωτηθείς για δηλώσεις των Μητροπολιτών Λεμεσού και Ταμασού και κατά πόσον πείστηκε ότι αυτοί θα συμμορφωθούν με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Ουκρανική Εκκλησία είπε «η οποιαδήποτε απόφαση Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Δε μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα, είναι δεδομένο ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί υπέρ του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας είπε».

Οι Μητροπολίτες Μόφου και Ταμασού υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους χωρίς οι αντιπροσώποι τους να προβούν σε δηλώσεις.

TOP NEWS