Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Σκληρή μάχη για μια θέση στο Τριπρόσωπο- Η εξήγηση για τη σειρά των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο

  • Dogma
κύπρος

Η επόμενη ημέρα των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, βρίσκει τουλάχιστον δημόσια ενωμένους τους υποψηφίους για τον θρόνο, και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει φανατικό κλίμα. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό τις επόμενες ημέρες και μέχρι την 18η Δεκεμβρίου, ημέρα αρχιεπισκοπικών εκλογών. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, προβάδισμα φαίνεται να έχουν οι Μητροπολιτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού ενώ πιο πίσω είναι ο Μητροπολίτης ο Κωνσταντίας, στην πέμπτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο Μόρφου Νεόφυτος και στην τελευταία θέση ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος.

Μετά και τα τελευταία δεδομένα αναμένεται ότι η ανακήρυξη του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, αλλά πριν την Πρωτοχρονιά του 2023. Μια εκτίμηση που προέρχεται από τον τοποτηρητή του θρόνου και υποψήφιο για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αμέσως μετά τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου θα δοθεί χρόνος τριών ημερών για τυχόν ενστάσεις που σχετίζονται με εν δυνάμει παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα. Ακολούθως, αφού κατατεθούν πιθανές ενστάσεις, θα δοθούν άλλες πέντε ημέρες για εξέταση αυτών των ενστάσεων. Αμέσως μετά θα επικυρωθεί οριστικά το τριπρόσωπο.

Σημειώνεται ότι οι έξι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο των αρχιεπισκοπικών εκλογών δεν εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά, αλλά η επιλογή γίνεται με βάση το καταστατικό που κατατάσσει τους ιεράρχες ανάλογα με την αρχαιότητα της μητρόπολης τους, ενώ πάνω από τα ονόματα των υποψηφίων βρίσκεται η φωτογραφία τους. Έτσι, πρώτος στη σειρά είναι ο Πάφου Γεώργιος, δεύτερος ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, τρίτος ο Λεμεσού Αθανάσιος, τέταρτος ο Μόρφου Νεόφυτος, πέμπτος ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και έκτος ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Το ψηφοδέλτιο για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές άρχισε να τυπώνεται από το κυβερνητικό τυπογραφείο το βράδυ της Δευτέρας.

εκλογές

Στο μεταξύ, η Εκκλησία, προκειμένου να είναι σε θέση να διεξαγάγει έγκυρα και έγκαιρα τις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές, με ανακοίνωση καλεί όλους τους Κύπριους πολίτες, άνω των 18 ετών, χριστιανούς ορθόδοξους που επιθυμούν να εγγραφούν στους εκκλησιαστικούς εκλογικούς καταλόγους, να αποστείλουν email με τίτλο «Νέα Εγγραφή στους Εκλογικούς Καταλόγους για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές 2022» μέχρι και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:00. To email να αποστέλλεται στο cych.2022.register@gmail.com και πρέπει να συμπεριλαμβάνει ονοματεπώνυμο, αριθμό δελτίου ταυτότητας και διεύθυνση διαμονής του, προκειμένου να γίνει εφικτή η ταυτοποίηση και εγγραφή του.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρία της τη Δευτέρα κλείδωσε την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου, και για να το πετύχει αυτό παράλληλα αποφάσισε να μην επιτρέψει την ένταξη στους εκκλησιαστικούς καταλόγους αλλοδαπών ορθόδοξων χριστιανών. Εκτιμάται πως ήταν ανέφικτο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την εκλογική διαδικασία αν δεν υπήρχε διαφοροποίηση με τον αποκλεισμό των αλλοδαπών.

Με πληροφορίες από: philenews.com

Διαβάστε αναλυτικά τη διαδικασία εδώ

TOP NEWS