Κύπρος- Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Το παρασκήνιο, οι …ς αποχωρήσεις, τα φαβορί και οι συσχετισμοί δυνάμεων

  • Dogma
κύπρος

Φουντώνει το παρασκήνιο στους κόλπους της Εκκλησίας ενόψει των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του τριπρόσωπου από το οποίο η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Στα επιτελεία των βασικών διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, επικρατεί πυρετός οργανωτικής κινητοποίησης από σπίτι σε σπίτι, με στόχο να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από το λαό, που θα τους δώσει το εισιτήριο για το τριπρόσωπο, αν είναι δυνατό με τη μέγιστη διαφορά. Οι υποστηρικτές των Μητροπολιτών Λεμεσού Αθανάσιου, Ταμασού-Ορεινής Ησαΐα, Πάφου Γεώργιου και Κωνσταντίας Βασίλειου, οι οποίοι θεωρούνται τα φαβορί για εκλογή στο τριπρόσωπο από το λαό, έχουν έχουν επιδοθεί σε έντονη κινητοποίηση συλλογής ψήφων σε όλη την Κύπρο. Κι αυτό γιατί ελπίζουν ότι όποιος κόψει πρώτος το νήμα με διαφορά από τους άλλους δύο, θα έχει ένα ηθικό πλεονέκτημα στη διαδικασία επιλογής από την Ιερά Σύνοδο, η οποία μπορεί να ψηφίσει οποιοδήποτε θέλει, ανεξαρτήτως κατάταξης.

Οι συσχετισμοί στη Σύνοδο

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος από τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο διαφοροποιεί τους συσχετισμούς δυνάμεων και ευνοεί τους Μητροπολίτες Πάφου και Αμμοχώστου, Γεώργιο και Βασίλειο, οι οποίοι πρόσκεινται στην ομάδα των λεγόμενων «αρχιεπισκοπικών», λόγω της σχέσεώς τους με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στην εν λόγω ομάδα συγκαταλέγεται και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος επίσης είναι υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά θεωρείται αουτσάιντερ. Οι «αρχιεπισκοπικοί» διατηρούν την πλειοψηφία ανάμεσα στους 16 ιεράρχες της Συνόδου, η οποίοι θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Συνεπώς, με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων και με επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή, εάν ο 73 ετών Μητροπολίτης Πάφου περάσει στο τριπρόσωπο έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τον 74χρονο Μητροπολίτη Αμμοχώστου Βασίλειο, ο οποίος επίσης τυγχάνει υποστήριξης στη Σύνοδο, και για τον 52 ετών Μητροπολίτη Κυρηνείας, Χρυσόστομο. Ωστόσο, ο κατακερματισμός των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τους «αρχιεπισκοπικούς» ενδεχομένως να αποδειχθεί καταστροφικός και να τους θέσει εκτός τριπρόσωπου, κάτι ασφαλώς που ευνοεί τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του 63χρονου Μητροπολίτη Λεμεσού, γιατί έχει περισσότερους υποστηρικτές. Αντιθέτως, σε περίπτωση εκλογής του μόλις 51 χρόνων Μητροπολίτη Ησαΐα, τότε ο αρχιεπισκοπικός θρόνος θα καταληφθεί τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Στα άουτσάιντερ συγκαταλέγεται και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, 60 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ιδιαίτερα ερείσματα στην Ιερά Σύνοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι Λεμεσού και Ταμασού τον προτιμούν στο τριπρόσωπο παρά οποιονδήποτε από την ομάδα των «Αρχιεπισκοπικών», που έχουν την πλειοψηφία στην Ιεραρχία.

Δεν αποκλείονται αλλαγές

Οι συγκεκριμένοι συσχετισμοί δυνάμεων δημιουργούν συνθήκες μιας εκλογικής διαδικασίας θρίλερ, η οποία μπορεί να κριθεί στα σημεία. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ρευστής κατάστασης δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις, οι οποίες εάν αποδώσουν μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές. Συγκεκριμένα, εάν οι «Αρχιεπισκοπικοί» αποφασίσουν να ενώσουν δυνάμεις τότε θα αυξήσουν τις πιθανότητες να εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και την παραμονή της εκλογικής διαδικασίας. Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν οι θα υπάρχουν πιο σαφείς ενδείξεις για την εκλογική επιρροή των μνηστήρων του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

TOP NEWS