Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές:Η καμπάνια αποκλεισμού από το Τριπρόσωπο και τα σενάρια για πριμοδότηση

  • Dogma
κύπρος

Ο δρόμος προς τον αρχιεπισκοπικό θρόνο περνά μέσα από τον αποκλεισμό όσων έχουν πιθανότητα να εκλεγούν όταν βρεθούν στο Τριπρόσωπο, γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες εντάθηκε το παρασκήνιο με σκοπό τον αποκλεισμό συγκεκριμένων υποψηφίων.

Η κρίσιμη φάση την οποία διέρχεται η προεκλογική περίοδος στην Εκκλησία προκύπτει και από το ότι κάποιοι προτίμησαν σήμερα να μη δώσουν το «παρών» τους στην Αρχιεπισκοπή για να υποβάλουν υποψηφιότητα, αλλά να το πράξουν δι’ αντιπροσώπων τους. Αν και αρχικά είχε γίνει σκέψη να υποβληθούν οι υποψηφιότητες μέσω email, στην πορεία φαινόταν να καταλήγουν στην προσέλευση των Συνοδικών στην Αρχιεπισκοπή για να εκδηλώσουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως το ενδιαφέρον τους. Χθες το απόγευμα, είχε διαφανεί πως δεν θα προσέλθουν όλοι οι υποψήφιοι στην Αρχιεπισκοπή εκτός από αυτούς που έτσι κι αλλιώς θα βρίσκονται στη Λευκωσία για άλλες δουλειές. Ένας από αυτούς είναι και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος.

Αυτός που φαίνεται ότι δεν θα εμφανιστεί ούτε ο ίδιος ούτε και δι’ εκπροσώπου του είναι ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, του οποίου το όνομα «έπαιξε» για τον θρόνο. Μέχρι χθες βράδυ ο αριθμός των υποψηφίων είχε αποκρυσταλλωθεί στους επτά, αλλά σήμερα να διαπιστωθεί κατά πόσο τα όσα ακούγονταν ή δηλώνονταν ευσταθούν. Εκτιμούν ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στους ιδίους.

Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, υποψήφιοι θα είναι οι Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Ταμασού Ησαΐας, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μόρφου Νεόφυτος και Καρπασίας Χριστοφόρος.

Όσον αφορά στο παρασκήνιο του αποκλεισμού από το Τριπρόσωπο, τουλάχιστον δύο επιτελεία φέρονται να μπήκαν στον πειρασμό να πριμοδοτήσουν υποψηφίους οι οποίοι αν περάσουν στο Τριπρόσωπο, δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των Συνοδικών, είτε λόγω των θέσεων τους, είτε γενικά της στάσης και της συμπεριφοράς τους σε διάφορα ζητήματα που απασχόλησαν την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο Μόρφου Νεόφυτος έχει πιθανότητες ειδικά αν λειτουργήσει το στοιχείο της πριμοδότησης.

Αν δεν σημειωθούν ανατροπές, πρώτος στην κάλπη των λαϊκών αναμένεται να είναι ο Λεμεσού Αθανάσιος. Αυτός ήταν και ο

Δεύτερος εκτιμάται ότι θα είναι ο Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα ακολουθεί τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Ταμασού Ησαΐας θα περάσει δεύτερος στο Τριπρόσωπο αν έχει τη στήριξη όσων δεσμεύθηκαν εξαρχής να τον στηρίξουν, διαφορετικά εκτιμάται ότι θα δοθεί μάχη. Μάχη για το Τριπρόσωπο θα δώσουν επίσης οι Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας Βασίλειος. Όποιος από τους δύο περάσει θα έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Ο Πάφου Γεώργιος φέρεται να είναι πιο κοντά στον θρόνο αν και αυτό δεν είναι δεδομένο, ενώ αν αποκλειστεί και περάσει στο Τριπρόσωπο ο Κωνσταντίας Βασίλειος, τότε θα βρεθεί αυτός πολύ κοντά στον θρόνο.

Τόσο ο Πάφου όσο και ο Κωνσταντίας έχουν και το «προνόμιο» να είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία 73 και 74 ετών αντιστοίχως, κάτι το οποίο δεν ακυρώνει (ηλικιακά) τις φιλοδοξίες των υπολοίπων.

Πέραν των πιο πάνω, τις τελευταίες μέρες ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία και διάφοροι αυτόκλητοι οι οποίοι εμφανίζονται να εκπροσωπούν από Εκκλησίες μέχρι και Κυβερνήσεις. Πάντως, πέραν αυτών, θεωρείται δεδομένο ότι κάποιες κινήσεις έγιναν όντως στο παρασκήνιο αλλά το κατά πόσο πέτυχαν τον στόχο τους, μόνο η κάλπη θα καταδείξει.

Με πληροφορίες από: philenews.com

Διαβάστε επίσης: Το όραμα του Μητροπολίτη Ταμασού για την Εκκλησία της Κύπρου

TOP NEWS