Κύπρος: Έκκληση Υπ. Άμυνας στον διεθνή παράγοντα να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία για αποκλιμάκωση ​​​​​

  • Dogma
άμυνας

Η πολιτική της Άγκυρας αποδεικνύει καθημερινά εδώ και πολύ καιρό, με ιταμές πράξεις και ανιστόρητες προκλητικές δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να τιμήσει το συμφωνημένο πλαίσιο, το οποίο μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, θα επανενώσει την Κύπρο, θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, και θα εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία στο νησί, ανέφερε ο Υπουργός […]

Η πολιτική της Άγκυρας αποδεικνύει καθημερινά εδώ και πολύ καιρό, με ιταμές πράξεις και ανιστόρητες προκλητικές δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να τιμήσει το συμφωνημένο πλαίσιο, το οποίο μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, θα επανενώσει την Κύπρο, θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, και θα εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία στο νησί, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Τουναντίον, πρόσθεσε «παραμένει πεισματικά προσκολλημένη σε μια ακραία προσέγγιση λύσης, η οποία καμία σχέση έχει με το συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης απηύθυνε έκκληση στον διεθνή παράγοντα να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία για αποκλιμάκωση.

Ο ΥΠΑΜ εκφώνησε την Κυριακή τον επιμνημόσυνο λόγο στη μνήμη των πεσόντων Νεαπολιτών στις μάχες με τον τουρκικό Αττίλα, των Νεαπολιτών που αποδήμησαν στην προσφυγιά καθώς και στη μνήμη των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων εθνοφρουρών που υπηρέτησαν στην περιοχή Νεαπόλεως, Τράχωνα και Ομορφίτας, στον Ιερό Ναό Απ. Ανδρέα, στον Συνοικισμό Στροβόλου.

Οι όροι που θέτει για την αποδοχή της απαράδεκτης βάσης λύσης των δύο κρατών, ως προϋπόθεση για να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, δυναμιτίζει κάθε δυνατότητα επανέναρξης της διαδικασίας και καθιστά την προοπτική λύσης μη εφικτή, σημείωσε ο κ. Πετρίδης και ανάφερε ότι «παρά την αρνητική διάθεση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και την επιθετική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, εμείς δεν έχουμε στη διάθεσή μας άλλη επιλογή παρά αποκλειστικά και μόνο με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε διεθνώς τα δίκαια του λαού μας. Καλούμε τον διεθνή παράγοντα να ασκήσει τη δική του επιρροή προς την Τουρκία, με την ελπίδα να κατανοήσει και να αποδεχθεί ότι είναι και προς το δικό της όφελος η αποκλιμάκωση της έντασης και η διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της ανατολικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος στην κατεχόμενη Νεάπολη εξέφρασε δέος για τη μνήμη των ηρώων και των αγνοουμένων της, γιατί «αυτό αρμόζει σε κάθε ανιδιοτελή αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας» και σε αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και τα ιδανικά της φυλής μας.

«Νοσταλγούν τον τόπο τους οι Νεαπολίτες. Νοσταλγούν τα χώματα που περπάτησαν κάνοντας τα νεανικά τους όνειρα. Τη γεμάτη ευκάλυπτους πλατεία με το σταυροδρόμι της, το οίκημα του ΘΟΪ, τα καφενεία, και τα μαγαζάκια απ’ όπου έκαναν τις καθημερινές αγορές τους», είπε.

Με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και με την θυσία των ηρώων μας ως φάρο και οδηγό μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, κατέληξε.

Πηγή: cyprustimes.com

TOP NEWS