Κύπρος: Μόλις μια υποψηφιότητα για τη διαδοχή Γεωργίου στην Πάφο-Πως θα γίνει η εκλογή

  • Dogma
κύπρος

Μετά την ενθρόνιση του εμψηφισμένου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεωργίου ανοίγει ο δρόμος για εκλογή νέου Μητροπολίτη Πάφου.

Ήδη εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Πάφου ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, σε περίπτωση χηρείας Μητροπόλεως, την τοποτηρητεία αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος.

Η τοποτηρητεία ασκείται όπως και στην περίπτωση χηρείας του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Εκλογή Αρχιερέως δεν μπορεί να γίνει εάν ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος βρίσκεται σε χηρεία.

Υποψήφιοι για την εκλογή στον χηρεύοντα Θρόνο είναι οι Επίσκοποι, καθώς και όλοι όσοι έχουν, τα κατά το άρθρο 30 προσόντα προς αρχιερατεία. Συγκεκριμένα, εκλόγιμοι προς αρχιερατεία είναι οι άγαμοι κληρικοί (πρεσβύτεροι ή διάκονοι) , οι κεκτημένοι τα εξής προσόντα: Πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής, Δεκαετή ευδόκιμη διακονία, υπό την ιδιότητα του κληρικού ή μοναχού και ηλικία 35 ετών συμπεπληρωμένην. Δύναται η Ιερά Σύνοδος σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δεχθεί ως εκλόγιμο και κληρικό, εγνωσμένου ήθους και κύρους, μη έχοντας πτυχίο Θεολογικής Σχολής.

Η κατάρτιση του τριπροσώπου προς εκλογή Μητροπολίτη, γίνεται με καθολική μυστική ψηφοφορία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα, τουλάχιστον από ενός έτους σε ενορία ή κοινότητα της χηρεύουσας Μητροπόλεως, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν υποκειμένης σε αυτή Επισκοπή και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων της, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο. Στην προκειμένη περίπτωση αφορά την αρχιερατική περιφέρεια Πάφου.

Η κατάρτιση του καταλόγου των ψηφοφόρων της χηρεύουσας Μητροπόλεως και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του τριπρόσωπου, γίνονται με ανάλογη εφαρμογή όλων όσων ορίζονται και για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Μετά την κατάρτιση του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται σε συνεδρία και προβαίνει στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη, στην προκειμένη περίπτωση στην εκλογή Μητροπολίτη Πάφου, σύμφωνα με όσα ορίζονται και για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Το ίδιο ισχύει, κατ΄ αναλογία και για τη χειροτονία και την ενθρόνιση του εκλεγέντος Μητροπολίτη.

Πηγή: reporter.com.cy

TOP NEWS