Κύπρος: Οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις του νέου Αρχιεπισκόπου

  • Dogma
κύπρος

Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από χθες ο Πάφου Γεώργιος – Το σχόλιο του Θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού στη Cyprus Times με αφορμή την εκλογή του νέου προκαθημένου – Ποια, κατά την άποψή του, είναι τα τρία κύρια ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει – Πώς απαντά στους πιστούς που διαμαρτύρονται για μη εκλογή του Λεμεσού Αθανάσιου – Η πρότασή του που θα «εξουδετέρωνε αδικίες»

Με 11 ψήφους στο πρόσωπο του από την Ιερά Σύνοδο «κλείδωσε» η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ο Πάφου Γεώργιος είναι ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το αποτέλεσμα κλήθηκε να σχολιάσει στη Cyprus Times ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού ο οποίος τόνισε ότι εδώ και καιρό μιλούσε για την πιο πιθανή εκλογή, όπως και αποδείχθηκε.

«Τελικά έχουμε την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου που δεν είναι άλλος από τον Πάφου Γεώργιο», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κυριακού σημειώνοντας ότι ως νέος Αρχιεπίσκοπος «έχει μπροστά του πολλές προκλήσεις».

Απαριθμώντας και αναφέροντας τις τρεις κυριότερες, κατά την άποψή του, προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ότι «η πιο σημαντική από όλες είναι να κάνει πιο αποτελεσματικό το έργο της Εκκλησίας, όσον αφορά τον κύριο στόχο της που είναι η σωτηρία των πιστών της».

«Δεύτερο, είναι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Πρέπει να αγκαλιάσει μεγαλύτερες μάζες ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, φοιτητών και νεαρών ζευγαριών για να αποκτήσουν στέγη».

Τρίτον και τελευταίο είναι να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου χωρίς αυταρχικότητα και καθαρά δημοκρατικά» κατά την έκφραση του.

«Αυτές νομίζω ότι είναι οι τρεις προκλήσεις που πρωτεύουν σαν η επόμενη μέρα του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου», είπε.

Η πρότασή του που θα εξουδετέρωνε αδικίες…

Κληθείς να σχολιάσει, επίσης, τα αρνητικά σχόλια μερίδας πιστών που διαμαρτύρονται για την εκλογή του Πάφου Γεώργιου και όχι του Λεμεσού Αθανάσιου- που είχε την πλειοψηφία των ψήφων του λαού- ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού ανέφερε ότι: «Αυτοί που υποστήριξαν τον Μητροπολίτη Λεμεσού έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται εφόσον ο Λεμεσού Αθανάσιος πήρε το 35% του εκλογικού σώματος, όπως και δίκαιο έχουν τώρα αυτοί που υποστηρίζουν ότι μαζί με τον νέο Αρχιεπίσκοπο συντάχθηκαν οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν το άλλο 65%».

Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι να υπάρξει ένας «δικαιότερος τρόπος» στο θέμα της εκλογικής διαδικασίας. Κατά την άποψή του, αυτό μπορεί να γίνει με «ένα κληρικολαϊκό συμβούλιο, όπου μαζί με τους 16 της Συνόδου και την εκλογή του τριπρόσωπου, ανάλογα με τα ποσοστό που θα παίρνει ο καθένας να παίρνει και εκλέκτορες που θα είναι στο σύνολο 10».

Στην προκειμένη περίπτωση, πρόσθεσε, «θα έπαιρνε 5 εκλέκτορες ο Λεμεσού, 3 ο Πάφου και 2 ο Ταμασού, όπου μαζί με τους 16 θα εκλέγαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Αυτή η πρόταση έρχεται να εξουδετερώσει τυχόν τέτοιες αδικίες που γίνονται λόγο της σύγκρουσης λαϊκής ψήφου και συνόδου από την στιγμή που πλέον μαζί θα είναι ένα σώμα για την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου», είπε καταληκτικά.

TOP NEWS