Κύπρος: Πότε αναμένεται η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου- «Θα έχει χαρακτήρα μεγαλοπρεπή»- Βίντεο

  • Dogma
Πάφου

Την επόμενη μέρα στην εκκλησία μετά την εκλογή του νέου προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου συζήτησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων, Χριστάκης Ευσταθίου.

Αρχικά ανέφερε ότι η επόμενη μέρα από σήμερα είναι η ημέρα των Χριστουγέννων που είναι μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. «Κυρίως το μήνυμα ενότητας και αγάπης είναι αυτό που θα πρέπει να διαπνέει την Ιερά Σύνοδο, τους Ιεράρχες μας και όλο το ποίμνιο της εκκλησίας μας», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Αναφερόμενος για τα προβλήματα που υπήρξαν στην εκκλησία είπε, «υπήρχαν και στιγμές υποβόσκουσας έντασης και αντιπαλότητας, αυτά είναι ανθρώπινα, η Εκκλησία στην χαρισματική της  μορφή ποτέ δεν παρουσιάζεται με εκπτώσεις, είναι εκεί. Ένα μεγάλο στοίχημα που έρχεται για την επόμενη μέρα είναι πόσο κοντά είναι η Εκκλησία στο λαό και πόσο ο λαός και οι νέοι μας στην Εκκλησία. Ο προκαθήμενος πιστεύω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και με ζήλο θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξουν αλλαγές στις σχέσεις της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου με το Φανάρι είπε τα εξής, «όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά θα σφυρηλατηθούν ακόμη περισσότερο. Διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε καλές σχέσεις με όλες τις αυτοκέφαλες εκκλησίες αλλά με την Εκκλησία της Κύπρου είχε πάντοτε ιδιαίτερες σχέσεις και λόγω του ρόλου που διαδραμάτιζε διαχρονικά μέσα στην ιστορία η Εκκλησία της Κύπρου. Επιβάλλεται να υπάρχουν πάντοτε αυτές οι αγαστές σχέσεις».

Κλείνοντας και ερωτηθείς για την διαδικασία ενθρόνισης του νέου Αρχιεπίσκοπου είπε ότι μάλλον τοποθετείται μετά τα Θεοφάνια και συγκεκριμένα κατά την άποψη του θα είναι την Κυριακή 8 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε ότι θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

«Θα έχει ένα χαρακτήρα μεγαλοπρεπή και πανηγυρικό. Η Κύπρος θα προσελκύσει προσωπικότητες όχι μόνο εκκλησιαστικές αλλά και πολιτικές. Από αυτή την άποψη θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία το γεγονός. Θα δούμε ίσως ακόμη προσωπικότητες και από το Βατικανό. Αλλά και εκπροσώπους άλλων δογμάτων. Έχει να κάνει με τα προνόμια της Εκκλησίας της Κύπρου ως αυτοκέφαλης Εκκλησίας  που της έδωσε ο Αυτοκράτορας Ζήνωνας και εκεί ακριβώς ο γηραιότερος ίσως Επίσκοπος θα παραχωρήσει τα τρία προνόμια, τα οποία είναι η κιννάβαρη, δηλαδή το κόκκινο μελάνι, ο πορφυρούς μανδύας και το αυτοκρατορικό σκήπτρο».

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

TOP NEWS