Κύπρος: Στήνονται συμμαχίες στο παρασκήνιο των Αρχιεπισκοπικών εκλογών

  • Dogma
κύπρος

Οι υποψήφιοι για τον θρόνο πέρασαν στην επόμενη φάση και βλέπουν πλέον τις πιθανές συμμαχίες που είναι δυνατόν να διαμορφωθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδο,υ η οποία θα εκλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. Αυτό σημαίνει, πως έγιναν ήδη κάποιες βολιδοσκοπήσεις ανεξαρτήτως του ποιος θα περάσει στο Τριπρόσωπο.

εβαίως το παρασκήνιο δεν ολοκληρώθηκε και όλα θα επανεξεταστούν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της Κυριακής αφού, αναλόγως του τι θα προκύψει από την κάλπη, τα πράγματα μπορεί να είναι από πολύ απλά μέχρι και πολύπλοκα. Παράλληλα συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία και δεν αποκλείεται η προβολή υποψηφίων, μέσω διαφημίσεων, ακόμη και την ημέρα των εκλογών, κάτι το οποίο παραπέμπει στο ότι κάποιοι θέλουν να το παλέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στο μεταξύ, χθες κατεγράφησαν αψιμαχίες μεταξύ των Μητροπολιτών Ταμασού Ησαΐα και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, ο οποίος δήλωσε ενοχλημένος από δηλώσεις του πρώτου.

Ο Ταμασού είχε αναφερθεί σε πνευματική σήψη, σε αυταρχικές νοοτροπίες, σε αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και φοβερά λάθη που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε απαξίωση της Εκκλησίας. Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, αφού αναφέρθηκε στα πιο πάνω, διερωτήθηκε «τι διεκδικούμε να αλλάξουμε αν δεν αναγνωρίζουμε τα πιο πάνω»;

Αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερες τακτικές, όταν η Εκκλησία ήταν εθνάρχουσα και συνδεόταν με την πολιτική κατάσταση της Κύπρου και πρόσθεσε: Κάπου τα πράγματα μπερδεύτηκαν και παγιώθηκαν νοοτροπίες αυταρχισμού του τύπου «εγώ ξέρω καλύτερα από τους άλλους». Είπε επίσης ότι «επεδείχθη ασέβεια και σε νόμους και σε πολιτισμό και σε ανθρώπους». «Να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας», διερωτήθηκε; Όπως επίσης διερωτήθηκε τι είναι εκείνο που έχει απαξιώσει την Εκκλησία στα μάτια του κόσμου τα τελευταία 20 χρόνια;

«Ήμασταν στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες για πολλές θεματικές», είπε, για να προσθέσει: Και λέω αυτό σημαίνει πως κάπου έχουμε φθαρεί.

Άφησε επίσης αιχμές, οι οποίες παραπέμπουν στον τέως Αρχιεπίσκοπο αναφέροντας: Να μην λαμβάνονται αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες με μικρές πλειοψηφίες, να συζητούνται όλα με διαφάνεια. Αποφασίζω να κτίσω κάπου. Εκεί που θα πάω θα είναι χρήσιμο το κτήριο; Θα ενοχλήσει το περιβάλλον και τους ανθρώπους; Και αν είναι νόμιμο πρέπει να το κάνω; Ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος επίσης φιλοξενήθηκε στην ίδια εκπομπή, αφού τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει πράξει οτιδήποτε από όσα περιλαμβάνονται στις αναφορές, χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση Ησαΐα ενώ δήλωσε ενοχλημένος και τον κάλεσε να τεκμηριώσει όσα υποστήριξε, αποδίδοντας τα, εν μέρει, στην προεκλογική εκστρατεία, αναφέροντας: «Ατυχής η δήλωση του αγίου αδελφού διότι μπορεί να έγινε για να κινητοποιήσει κάποιους προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ ενός ονόματος, αλλά νομίζω πως μπορεί να πλήττεται το κύρος της Εκκλησίας. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορούσε  να τις αναφέρει για να διερευνηθούν προτού κάνει δημόσια δήλωση, διότι αποτελεί προσβολή για όλους μας».

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας ανέφερε και τα ακόλουθα: «Δεν είμαστε πιστό αντίγραφο του Αρχιεπισκόπου. Ο καθένας έχει το δικό του στίγμα, τη δική του αντίληψη των πραγμάτων, αλλά βεβαίως πρέπει να λειτουργήσουν απόλυτα οι θεσμοί της Εκκλησίας και κατ’ εξοχήν ο θεσμός της Ιεράς Συνόδου, όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αλλά βεβαίως η προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου είναι εκείνη που θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τη δική του αντίληψη των πραγμάτων».

Πηγή: philenews.com

TOP NEWS