Η Κύπρος τίμησε την 77η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

  • Dogma
Οκτωβρίου

Το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017, η Κύπρος μαζί με τους πανέλληνες εορτάζει το έπος του ‘ 40 και τη συμβολή των Κυπρίων στο εθνικό κάλεσμα, παρά τα δεινά της κατοχής που ζούσε.

Επίκεντρο των εορτασμών η Πρωτεύουσα. Το πρωί,  στις 10.00, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, χοροστατούντος της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, παρουσία της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Παρίσταντο, επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, οι  υποψήφιοι Πρόεδροι Δημοκρατίας, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και κ. Σταύρος Μαλάς, άλλες πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου. Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό και το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Μετά τη δοξολογία ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το μήνυμα της σημερινής Ημέρας είναι ένα: Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος γράφει Ιστορία. Όταν ο Ελληνισμός είναι διχασμένος, το μόνο που καταγράφεται είναι καταστροφές και όλεθρος». «Αυτό που πρέπει να αποκομίσουμε από την ημέρα, αν θέλουμε πραγματικά να την τιμήσουμε, είναι επιτέλους να ενώσουμε δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουμε τα όσα η τουρκική αδιαλλαξία προκαλεί προκειμένου να ανατρέψουμε την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση», κατέληξε.

thumbnail-3

Στις 11:00 ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο πρέσβης της Ελλάδας και Αρχιεπίσκοπος  Κύπρου Χρυσόστομος δέχθηκαν, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, τον χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία έλαβαν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ