Κύπρου Χρυσόστομος: Απαράδεκτη η στάση του Πατριάρχη Μόσχας

  • Dogma
κύπρου

Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρήσει την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, με την Εκκλησία της Ελλάδος να βρίσκεται στο… μάτι του κυκλώνα μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να συμπλεύσει με την απόφαση του κ. Βαρθολομαίου.

Μόλις χθες (Κυριακή 03/11) ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά  κατά τη λειτουργία της Κυριακής, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, βαθαίνοντας το ρήγμα μεταξύ Μόσχας και Αθηνών. Ούτε δε, κατά τη στιγμή που η εκκλησιαστική χορωδία ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους αρχιεπισκόπους αναφέρθηκε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Τη διαφωνία του με τον Πατριάρχη Μόσχας ως προς την απόφαση να διακόψει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

«Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του Πατριάρχη Μόσχας.  Δεν κόβουμε το μνημόσυνο ενός άλλου Προκαθημένου επειδή διαφωνούμε με μια θέση του. Μόνο εάν γίνει αιρετικός κάποιος διακόπτουμε κοινωνία μαζί του. Και αυτό που ξέρω είναι ότι ούτε ο Οικουμενικός ούτε ο Αθηνών είναι αιρετικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Βέβαια την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτούς. Αν και προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε ώστε να γίνει μία συνάντηση προς εξεύρεση λύσης, εντούτοις αυτό δεν άρεσε και έτσι δεν επιμείναμε. Αλλά ούτε ο Οικουμενικός θέλει να συναντηθεί με τον Μόσχας, ούτε κι ο Μόσχας θέλει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό. Για αυτό εξάλλου και ως Εκκλησία Κύπρου τηρούμε μία ουδέτερη στάση διότι δεν συμφωνούμε με την στάση κανενός από τους δύο και δεν προχωρήσαμε στη μνημόνευση κανενός νέου Προκαθημένου».

 

TOP NEWS