Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Βελγίου

  • Dogma
κυριακή

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, τελέστηκε Διορθόδοξο Συλλείτουργο, π, συλλειτουργούντων  του Αρχιεπισκόπου κ. Σίμωνος (Πατριαρχείου Μόσχας), του Χωρεπισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου (Εκκλησίας της Κύπρου) και πλήθος κληρικών των Ορθοδόξων Παρουσιών στο Βέλγιο.

Οι πέντε χορωδίες, Ελληνική, Ρουμανική, Πολωνική, Γεωργιανή και Φλαμανδική απέδωσαν με ξεχωριστό τρόπο η κάθε μια τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας, συνταιριάζοντας διαφορετικές γλώσσες και παραδόσεις.

Διεκρίνοντο μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος κυρία Ελευθερία Γαλαθιανάκη και η Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία παρά τω ΝΑΤΟ Βρυξελλών με επικεφαλής τον Στρατηγό κ. Νικόλαο Ζαχαριάδη.

Παρόντες ήσαν επίσης οι Άρχοντες της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Πέτρου.

DSC_6037 DSC_6031 DSC_6026 DSC_6020 DSC_6012 DSC_5994

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Heikki Huttunen, Γενικός Γραμματέας της C.E.C., ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της Ορθοδοξίας η οποία μέσα από την πολυπολιτισμικότητα της μένει ενωμένη στο κοινό Άγιο Ποτήριο και την Ευχαριστιακή της αναφορά. Μια ενότητα που δίνει μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο που έχει ανάγκη από ειρήνη και ελπίδα.

Στη μεγάλη αυτή και χαρμόσυνη ημέρα του Εκκλησιαστικού εορτολογίου, ημέρα ενότητας και μαρτυρίας της ενότητας της Ορθοδοξίας, προστέθηκαν δύο ακόμα σημαντικά γεγονότα.

Το πρώτο, η εις διάκονον χειροτονία ενός φερέλπιδος κληρικού, του π. Αντωνίου Ταρλίζου, ο οποίος είναι Έλληνας γεννημένος στην Αμβέρσα, έγγαμος, πατέρας τριών τέκνων, ο οποίος προστίθεται στο έμψυχο δυναμικό της Μητροπόλεως   Βελγίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, τόνισε τη σπουδαιότητα της ανταπόκρισης του νεοχειροτονούμενου στο κάλεσμα του Θεού και της Εκκλησίας, την οποία ο ίδιος έως τώρα διακονούσε από το ιερό αναλόγιο, ένα γεγονός που έκανε την μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας ακόμα λαμπρότερη.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας έλαβε χώρα η εν τω Ναώ λιτάνευσις των ιερών εικόνων και η ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

Το δεύτερο σπουδαίο γεγονός της ημέρας, ήταν η χειροθεσία σε Άρχοντα Πρωνοτάριο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Βαμβακά.

νέος Άρχοντας, απηύθυνε εν συντομία θερμές ευχαριστίες  στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την τιμή να τον συγκαταλέξει στη χορεία των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου, τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για την χαρά της προχειρίσεως, υποσχόμενος την συνέχεια της συμπαράστασης του στο δύσκολο έργο της Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση με χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Γεωργία, τα οποία παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από την παράδοση της κάθε χώρας.

DSC_5982 DSC_5978 DSC_5972 DSC_5959

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ