Κύριλλος: Το ποίμνιό μας βρίσκεται και στη Ρωσία και στην Ουκρανία – Βολές εναντίον Φαναρίου

  • Dogma
κύριλλος

Την πνευματική ενότητα των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θυμήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Το ποίμνιό μας βρίσκεται και στη Ρωσία και στην Ουκρανία και εμείς προσευχόμαστε θερμώς για την αποκατάσταση της ειρήνης και για να ανατρέψει ο Θεός τους σχεδιασμούς της εξωτερικής δύναμης του κακού, που υποδαυλίζει το μίσος», τόνισε άκρως ετεροχρονισμένα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Κύριλλος, ο οποίος πριν ένα μήνα καλούσε τους  Ρώσους στρατιώτες να υπερασπιστούν την πατρίδα, «όπως μόνο οι Ρώσοι μπορούν», στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως έχει ονομάσει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία, τώρα θυμήθηκε ότι έχει ποίμνιο και στην Ουκρανία.

Βολές εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Δεν μπορούμε να μην πούμε, ότι το σχίσμα της ουκρανικής Ορθοδοξίας αποτελεί άλλον έναν κρίκο σε αυτήν την φαύλη αλυσίδα των διαιρέσεων. Οι ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που νομιμοποίησε το σχίσμα, μπορούν να συγκριθούν ιστορικά με την Ουνία. Ο τελικός σκοπός αυτού του σχεδίου είναι ο αναπροσανατολισμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έτσι, ώστε να μην μπορεί πλέον να υπηρετεί την ενότητα δύο αδελφών λαών, του ρωσικού και του ουκρανικού», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας, εξαπολύοντας ακόμη μία φορά τα βέλη του εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Πολιτικός σκοπός της δημιουργίας όλων αυτών των αυτοκεφαλιών, όλων αυτών των σχισματικών μορφωμάτων είναι να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της ενιαίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, χρησιμοποιώντας ιδεολογικά στερεότυπα για την υποδαύλιση της έχθρας και τη δημιουργία νέων μύθων, που αποξενώνουν τον ένα λαό από τον άλλο», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κάλεσε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία να κάνουν το παν, προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων, αναφέρει η ιστοσελίδα Patriarchia.ru, επικαλούμενη το Συνοδικό Τμήμα για τις Σχέσεις της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

«Ναι, είναι γεγονός ότι οι πολεμικές συγκρούσεις συνόδευαν όλη την ιστορία της ανθρωπότητας μετά την Πτώση. Ως μια από τις θλιβερές εκφάνσεις της αμαρτίας, οι εχθροπραξίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνοδεύουν την ανθρώπινη ιστορία και στο μέλλον. Όμως, ακόμη και υπό τις συνθήκες των ενόπλων συγκρούσεων, ο άνθρωπος μπορεί και πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπειά του και να φροντίζει την αξιοπρέπεια των γύρω του», ανέφερε.

«Η αποφυγή απαγορευμένων μεθόδων στη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, η προστασία των αμάχων, ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ο σεβασμός των αιχμαλώτων και των τραυματιών, αυτά είναι όσα ως Πατριάρχης πασών των Ρωσσιών προτρέπω τα μέρη της σύγκρουσης και παρακαλώ να πράξουν παν το δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων», είπε εν κατακλείδι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

 

TOP NEWS