Λαμπρή επέτειος εκλογής Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου

  • Dogma
αλεξανδρείας

Με ιεροπρέπεια εορτάσθηκε στην Αλεξάνδρεια η 19η επέτειος από της εκλογής και αναρρήσεως του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’ στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

Στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου ο Μακαριότατος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, συμπροσευχομένων των Μητροπολιτών Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανού, προϊσταμένου της ως άνω Ιεράς Μονής.

Ακολούθως εψάλη Δοξολογία ενώ τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην χαροποιό ημέρα της 9ης Οκτωβρίου 2004, ημέρα της παμψηφεί εκλογής του από Κυρήνης, Καμερούν και Ζιμπάμπουε Θεοδώρου ως του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου, την οποία χαρακτήρισε ως «Θεού δώρον».

Περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητός του, με πρώτιστα αυτά της ταπεινώσεως, της αστείρευτης αγάπης, της αδιάπτωτης χαράς, της μεγάλης φιλανθρωπίας και της αδιάλειπτης λειτουργικής και προσευχητικής ζωής. Ακόμη, απαρίθμησε σημαντικά έργα, τα οποία επιτελέσθηκαν κατά την 19ετή πατριαρχία του.

Με συγκίνηση ο Μακαριότατος, αφού εξεδήλωσε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του προς την Πρόνοια του Τριαδικού Θεού, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για τους αγαθούς λόγους του, καθώς και τους παρισταμένους Σεβ. Συνοδικούς Μητροπολίτες Μέμφιδος, Ναυκράτιδος και Πηλουσίου, οι οποίοι αποτελούν τους άμεσους συνεργάτες του στην Πατριαρχική Καθέδρα, στα πρόσωπα των οποίων εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς όλους τους Αρχιερείς και κληρικούς του Θρόνου, που διακονούν θυσιαστικώς και ενσυνειδήτως τον εμπερίστατο Αφρικανό συνάνθρωπο.

Ακολούθησε εόρτια σύναξη στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου τον Μακαριότατο προσεφώνησαν καταλλήλως επί τη επετείω της εκλογής του ο πρέσβης Αθανάσιος Κοτσιώνης, η πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλίκη Αντωνίου.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης παρέθεσε επίσημο γεύμα στο εντευκτήριο αυτής, προς τιμήν του Πατριάρχη στο οποίο παρεκάθησαν οι προαναφερθέντες αρχιερείς, πρόεδροι ιστορικών Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων, οι κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων και οι σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής.

TOP NEWS