Λαμπρή η Θρονική εορτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

  • Dogma
αλεξανδρείας

Με κατάνυξη γιορτάσθηκε η Θρονική Εορτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Στην Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, συμπροσευχομένου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’, ως και των Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου, Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανού, Προϊσταμένου της Ιεράς Μονής. Παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και εκπρόσωποι παροικιακών συλλόγων.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος υπεδέχθη στην Αίθουσα του Θρόνου ομίλους προσκυνητών από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ομάδα προσκυνητών από την Ξάνθη, υπό τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα.

Κατά την προσφώνησή του ο Πατριάρχης ανεφέρθη ευγνωμόνως στην σημαντική συμβολή της τοπικής Εκκλησίας της Ξάνθη -τόπου καταγωγής της μακαριστής μητέρας του Κλεοπάτρας- στο έργο της ιεραποστολής, περικοσμώντας τον Μητροπολίτης Ξάνθης με τον Χρυσό Σταυρό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου μετ’ Αστέρος.

Αντιφωνών ο Μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την προσγενομένη τιμή, ενώ περιέγραψε τις ιεραποστολικές δράσεις της Μητροπόλεως  στην Αφρική, επισημαίνων την σπουδαιότητα του Αποστολικού έργου στην ήπειρο του μέλλοντος.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης  Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων ανάμεσα στα άλλα είπε, πως «τιμούμε την ιερή μνήμη του δικού μας Αγίου Αποστόλου και συγχρόνως τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι με ιεραποστολικό ζήλο, φιλότιμη διάθεση και ευγένεια πάντοτε προσφέρουν στο καθημερινό επίπονο έργο του Πατριαρχείου μας, από το περίσσευμα ή το υστέρημα της καρδιά τους. Κάνουν πράξη και ενσαρκώνουν την χριστιανική αγάπη με τη ζωή τους την ίδια».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή της χάριτι Θεού, αναρρήσεώς του στον πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος Πατέρας και Προκαθήμενος μας, Πάπας Θεόδωρος Β’, μοναδικό και κύριο μέλημά του έθεσε την προώθηση, την αύξηση, τον συντονισμό και την περαιτέρω οργάνωση του Ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου του Πατριαρχείου μας. Ενός έργου που συντελείται τόσο διακριτικά, αθόρυβα, σεμνά αλλά με καλή διάθεση, ένζηλη προσπάθεια για προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ενός έργου που εμπνέεται από την θυσιαστική αγάπη του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τηλεφωνικώς στον Πατριάρχη Θεόδωρο εόρτιες ευχές.

TOP NEWS