Λαμπρή η υποδοχή της Ι.Εικόνος της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη

  • Dogma

Γράφει ο Ανδρέας Λουδάρος
Χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη τη Μακεδονία βρέθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη κάτω από τον Λευκό Πύργο για την υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας, «Άξιον Εστίν» που για πέμπτη φορά στην ιστορία της βγαίνει από το Άγιον Όρος.

 

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Παρόντες ήταν και αρκετοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

 

Γύρω στις 16:20 η κανονιοφόρος «Αρματωλός» του πολεμικού ναυτικού έδεσε ανοιχτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πλωτό του Λιμενικού Σώματος μετέφερε την Ι. Εικόνα στον χώρο της υποδοχής όπου χιλιάδες πιστοί, η ηγεσία της Εκκλησίας, εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, η ηγεσία του στρατού υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ και πλήθος επισήμων υποδέχθηκαν την Ι. Εικόνα, με τιμές αρχηγού κράτους.

 

Μόνη παραφωνία οι φωνές από ομάδα ανθρώπων οι οποίοι άγνωστο γιατί φώναζαν συνθήματα περί προδοσίας. 

 

Σημαντικότερη στιγμή στην τελετή υποδοχής, ήταν η ομιλία του Πρώτου του Αγίου Όρους ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:

 

«Η διαδρομή του χρόνου μας έφερε σήμερον εις μιαν θλιβεραν καταστασην. Ζωμεν εις εποχη η οποία χαρακτηρίζεται ουχί μόνον από την οικονομικήν κρίσην αλλά και από κρίσην αξιών και από την αμφισβήτηση θεμελιωδών ιστορικών και παραδοσιακών αρχών του λαού μας. Το παρόν είναι κρίσιμον και το μέλλον αβέβαιον. Η μόνη λύτρωσις είναι η προς Θεόν επιστροφή η προς Αυτόν πίστη και αγάπη, η σύνεση και η ειρήνη η ταπείνωση η διάκριση και η προσευχή».

 

Ομιλίες εκφώνησαν τόσο ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, όσο και ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 

 Ο Υπουργός σημείωσε πως « η μεγαλειώδης υποδοχή αυτού του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως οι Έλληνες κρατάμε άσβεστη στην καρδιά μας τη φλόγα της Παναγίας».

 

Σε μια περίοδο βαριάς δοκιμασίας στρεφόμαστε προς την αειπάρθενο μητέρα του Θεανθρώπου, στην ψυχή του Εθνους μας σε εκείνη που έζησε τη Σταύρωση του Υιού Της υπέρ του κόσμου προσοκόντας όραμα ζωής και αντλόντας αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέρος. Οι Έλληνες ξέρουμε να σεβόμαστε». Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως οι Έλληνες «Δεν λησμονούμε την τιτάνια προσφορά της Εκκλησίας μας για την διαφύλαξη της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολιτεία και Εκκλησία πορεύονται και αγωνίζονται από κοινού για ναστηρίξουν όλους εκείνους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

 

Κατέληξε λέγοντας πως «Τόλμη και ελπίδα χρειάζονται για να περάσουμε από το σκοτάδι στο φως. Τόλμη και πίστη που υπήρξαν διαχρονικά η κινητήριος δύναμη της ρωμιοσύνης».

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Α. Τζιτζικώστας, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την πρωτοβουλία του να καταθέσει το αίτημα προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και σημείωσε πως «Το «Άξιον Εστίν» μεταφέρεται σήμερα για να σταθεί δίπλα στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και να προσφέρει πίστη, ελπίδα, πνευματική ανακούφιση και ψυχική ανάταση» και χαρακτήρισε την εικόνα «πηγή δύναμης και πηγη του θαύματος της πίστης».

 

Ο Δήμαρχος κ. Γ. Μπουτάρης από την πλευρά του σημείωσε πως η άφιξη της Εικόνας και η παρουσία της ηγεσίας του Αγίου Όρους στην πόλη «τονίζουν με συμβολικό αλλά ουσιαστικό τρόπο» τους δεσμούς της πόλης με το Άγιον Όρος.

 

Μετά το τέλος των ομιλιών σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή και η Ι Εικόνα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου.

 

 

Η εικόνα θα παραμείνει στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου όπου οι πιστοί, ιδιαίτερα οι γυναίκες που δεν έχουν την δυνατότητα να δουν την εικόνα στον Ναό του Πρωτάτου στο Άγιον Όρος, αναμένεται να φθάσουν από όλη τη χώρα για να δουν και προσκυνήσουν το σημαντικότερο ιερό κειμήλιο του Αγίου Όρους.

 

Σύμφωνα με την παράδοση ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έψαλλε για πρώτη φορά τον ύμνο «Αξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον…»  μπροστά από αυτό το εικόνισμα και εξαιτίας αυτού του γεγονότος έλαβε το προσωνύμιο «Άξιον Εστίν».

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ