Λαμπρό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο Λεμεσού

  • Δόγμα

Επίσης της Θείας Λειτουργίας συμμετείχαν ο πρωτοσύγκελος και ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Νήφων, οι Ηγούμενοι της Μονής Βαρλαάμ, Αρχιμ. Βενεδικτος, και της Μονής Αγίας Τριάδας, Αρχιμ. Δομέτιος

Πανηγυρικά με τη δέουσα ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολή  εόρτασε τη σεπτή μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της, Αγίου Ιωάννου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Ελεήμονος, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 12 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος χοροστάτησε και στην ακολουθία του Όρθρου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αθανασίου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και Αμαθούντος κ. Νικολάου.

Επίσης της Θείας Λειτουργίας συμμετείχαν ο πρωτοσύγκελος και ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Νήφων, οι Ηγούμενοι της Μονής Βαρλαάμ, Αρχιμ. Βενεδικτος, και της Μονής Αγίας Τριάδας, Αρχιμ. Δομέτιος, ο Προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ναού της Μητροπόλεως Σταγών Αρχιμ. Λεόντιος, ο Προϊστάμενος Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Καλαμπάκας, Αρχιμ. Διονύσιος, ο γέροντας του κελίου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από το Άγιο Όρος, Αρχιμ. Χρυσόστομος, ο Αρχιμ. Γεώργιος, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Ισαάκ, οι Ιερομόναχοι από την Μονή Μεγάλου Μετεώρου π. Γρηγόριος και π. Χρυσόστομος, ο Ιεροδιάκονος από την Μονή Βαρλαάμ π. Σάββας και Ιερείς και Διακόνοι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το παρών στην εορτή έδωσαν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ Νίκος Νικολαϊδης και πλήθος πιστών, που προσήλθαν ευλαβικά για να τιμήσουν τη μνήμη του Προστάτου της πόλεως μας, να προσκυνήσουν της ιερά κάρα του Αγίου, που έχει μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος,  αναφέρθηκε στην μεγάλη αρετή του Αγίου Ιωάννου, την Ελεημοσύνη, που ήταν προς όλους τους ανθρώπους χωρίς εξαιρέσεις. Η Ελεημοσύνη πρέπει να γίνει σε όλους συνείδηση της ζωής μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην πανήγυρη του Πολιούχου μας. Επίσης ευχαρίστησε τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου αρχιμανδρίτη Νήφων και τους υπόλοιπους πατέρες των Μετεώρων για την μεγάλη ευλογία της μεταφοράς της Τιμίας Καράς του Αγίου στην πόλη μας.

Τους ύμνους απέδωσαν μεγαλοπρεπώς η Βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεώς μας Ρωμανός ο Μελωδός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρ. Νικόλαου Λυμπουρίδη και η Βυζαντινή Χορωδία του κ. Βασίλη Βασιλείου.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος θα παραμείνει στον ναό του Αγίου για προσκύνημα μέχρι αύριο το βράδυ, 13 Νοεμβρίου 2023.

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία – Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος

TOP NEWS