ΛΑΡΙΣΑ: Έπιασαν ιερέα την ώρα που πουλούσε βυζαντινές εικόνες

  • Dogma

Ένας ιερέας συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας χθες το βράδυ στη Λάρισα, τη στιγμή που προσπαθούσε να πουλήσει παλιές εικόνες. Μαζί του συνελήφθη και μια 52χρονη γυναίκα.

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δύο άτομα φόρεσαν χειροπέδες όταν επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό, ο οποίος παρίστανε τον αγοραστή εικόνες, έναντι του χρηματικού ποσού των 450.000 ευρώ.

 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα συνολικά εικόνες ιδιαίτερα μεγάλης χρηματικής και χρονολογικής αξίας. 

 

Από αυτές, οι πέντε υπάγονται στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων, σύμφωνα με εκτίμηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας και χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι υπόλοιπες τρεις χρονολογούνται στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να προσδιοριστεί το έτος κατασκευής τους, ενώ άλλη μία είναι σύγχρονης κατασκευής.

 

Επιπλέον, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Λάρισας, όπου διέμεναν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

  1. δύο ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη (ένα δισκοπότηρο κι ένας σταυρός),
  2. τρεις  μουσαμάδες μεγάλων διαστάσεων με φερόμενη ημερομηνία το έτος 1926, που απεικονίζουν θεματικές ενότητες νεκρής φύσης,
  3. δύο  φορητοί υπολογιστές,
  4. ένα Ι – PAD ,
  5. έξι  κινητά τηλέφωνα,
  6. πέντε  βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
  7. τρεις  πιστωτικές κάρτες,
  8. μία λευκή σελίδα με αναγραφή του ονοματεπώνυμου του 46χρονου, ως δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού.

 

Διερευνάται αν οι ανωτέρω κατασχεθείσες εικόνες αποτελούν προϊόντα κλοπών.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

 

    

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ