Λεηλατήθηκε Ορθόδοξη εκκλησία στη Μαύρη Θάλασσα

  • Dogma
εκκλησία

Η εκκλησία της Μονής Hutura Hagios θεωρείται μια από τις τρεις ιερές εκκλησίες του ορθόδοξου χριστιανισμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που λεηλατήθηκε, όπως δήλωσε ένας ιστορικός.

Οι κυνηγοί θησαυρών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriet», έσκαψαν το εσωτερικό της εκκλησίας και όπως τόνισε ο ιστορικός Aντνάν Γκουνγκόρ Ουνκούτσογλου «τα τείχη έχουν καταστραφεί».

Η εκκλησία βρίσκεται στην επαρχία Γκουμουσέιν της Μαύρης Θάλασσας και το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ερείπια. Οι λεηλασίες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που αντιμετωπίζει η Τουρκία καθώς υπάρχει πληθώρα αρχαίων τόπων.

Η μόνη λύση για την αποφυγή της λεηλασίας, σύμφωνα με τον Ουνκούτσογλου είναι να ανοίξει και πάλι η Μονή για το κοινό. «Η εκκλησία χρειάζεται ανακαίνιση, αλλά και να φτιαχτεί ο δρόμος ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από τους τουρίστες».

Η εκκλησία κτίστηκε από τον Ελληνα πρίγκιπα του Πόντου Αλέξιο Κονημνό (Alexisos Komnensos) στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Από τότε επισκευάστηκε δύο φορές με υψηλό κόστος από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπντουλχάμιντ Β’.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS