Λιθουανία: Persona non grata ο Μόσχας Κύριλλος

  • Dogma
μόσχας

Την είσοδο στη χώρα απαγόρευσε η Λιθουανία στον Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την υποστήριξη που έχει προσφέρει ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στον Πούτιν και την Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία. 

Ο Πατριάρχης Μόσχας προστέθηκε στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων της Λιθουανίας στις  23 Ιουνίου 2022, αλλά η απόφαση ανακοινώθηκε ένα μήνα μετά,  την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας δεν θα μπορεί  να επισκεφθεί τη Λιθουανία για τα επόμενα 5 χρόνια, μέχρι τις 23 Ιουνίου 2027.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, αρνείται εσκεμμένα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και συστηματικά δικαιολογεί και υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές του πολέμου κατά της Ουκρανίας, καθώς έχει επανειλημμένα μιλήσει δημοσίως θετικά για τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, όπου υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος στα ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα υιοθετεί τη ρητορική της Μόσχας περί «κάθαρσης από ναζιστές» στην Ουκρανία.

 

TOP NEWS