Η μαυροφορεμένη Παναγιά του Τράχωνα

  • Dogma
τράχωνα

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τον εγκαινιασμό του νέου Ναού και η φωνή της ιστορίας, η σιωπή των προγόνων και το δέος των Ορθοδόξων Χριστιανών ήταν συναγμένα επί τω αυτώ, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στον Τράχωνα.

Όλοι εκεί, γύρω από το Άγιο Θυσιαστήριο, όπως ιστορικά βίωσε στο παρελθόν η Εκκλησία του Τράχωνα, ο παπά Καλλίστρατος, ο παπά Κυριάκος και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί. Δάσκαλοι και ευεργέτες του Τράχωνα. Ένδοξο παρελθόν, πονεμένο παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον.

Εκατό έτη από το 1916, από τότε που εγκαινιάστηκε ο νέος, ο σημερινός Ναός της Παναγίας του Τράχωνα.

τράχωνα

Οι πιστοί εόρτασαν το γενέθλιο της Θεοτόκου και την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Πλατυτέρα ουρανού και γης, η μαυροφορεμένη Παναγιά του Τράχωνα.

Φύλακας πάσης της οικουμένης, ο Τίμιος Σταυρός. Η ωραιότητα της Εκκλησίας, πιστών το στήριγμα, η δόξα των Αγγέλων και των δαιμόνων το τραύμα.

Οι πιστοί από τη συμφορά του 1974 είχαν χθες, τη δεύτερη ευλογία (η πρώτη στις 27/12/2015) να αναβαπτιστούν οι ίδιοι και να αναβαπτίσουν σιωπηλά το Ναό της Θεοτόκου. Το ιερό Θυσιαστήριο της θλιμμένης Παναγιάς.

τράχωνα

Μια προσευχή κρυμμένη στα μάτια και στις ψυχές όλων των ευλαβών προσκυνητών:

Αναφώνησαν Κύριε ελέησον!
Κύριε δώσε φώτιση, ειρήνη, αγάπη, ταπείνωση και συγχώρεση!
Κύριε ενίσχυσε τη νεολαία σου!

Της εορτής προέστη, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος μαζί και με άλλους κληρικούς.

τράχωνα

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας του κατεχόμενου Τράχωνα ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτού του τάματος, αυτού του προσκυνήματος σήμερα στην χάριν της Παναγίας.

 

TOP NEWS