Με 14.000 τετραγωνικά τιρκουάζ χαλιά θα καλυφθούν τα διαβόητα μάρμαρα της Αγιάς Σοφιάς

  • Dogma
σοφία

Με τιρκουάζ χαλιά από την ξακουστή Μανίσα, θα ντυθεί από άκρη σ άκρη το περίφημο μαρμάρινο δάπεδο της Αγιάς Σοφιάς, μετά από απόφαση του συμβουλίου επικρατείας με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις τρεις μέρες έμειναν, από την μελανή μέρα της σύγχρονης ιστορίας της Αγιάς Σοφιάς, όπου από μουσείο θα μετατραπεί και πάλι σε τζαμί και οι διαδικασίες στο εσωτερικό του θρυλικού ναού, προκειμένου να χάσει σημαντικό μέρος από το ορθόδοξο εκκλησιαστικό του παρελθόν, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Οι πρώτες φωτογραφίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια των επιθεωρήσεων των εργασιών μπορεί να μην αποκάλυψαν και πολλά, όμως έδωσαν ένα σημαντικό στίγμα των όσων θα επακολουθήσουν.

Έτσι σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από χθες έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των περίφημων χαλιών, που θα ξεπερνούν τα 14 χιλ τ.μ και τα οποία θα καλύψουν για πάντα το μαρμάρινο έδαφος.

Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα χαλιά του τζαμιού υφάνθηκαν με ειδικές τεχνικές στην περιοχή Demirci της Μανίσας.

Όπως εξήγησε μάλιστα ο διευθυντής παραγωγής Behçet Özkul τα χαλιά, τα οποία θα τοποθετηθούν σε λωρίδες, αποτελούνται από 100% μαλλί: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κρατικούς πρεσβύτερους, και ειδικά τον Πρόεδρό μας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παράγουμε τα χαλιά για το τζαμί “Hagia Sophia Kebir”, το οποίο ολόκληρος ο ισλαμικός κόσμος ανυπομονεί να επισκεφτεί για προσευχή από την ερχόμενη Παρασκευή. Τα χαλιά είναι 100% από μαλλί οικιακής χρήσης. Δεν είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία. Δεν είναι εύφλεκτο, ζυγίζει 5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και παράγεται ειδικά για το Τζαμί της Αγία Σοφίας”.

Τα μάρμαρα της Αγιάς Σοφιάς

Σύμφωνα με του θρύλους και τις παραδόσεις τα μάρμαρα της Αγίας Σοφιάς έχουν τη δική τους ιστορία. Ο Ιουστινιανός θέλοντας να δημιουργήσει ένα κτίσμα που όμοιό του δεν θα υπήρχε στην οικουμένη, έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους κυβερνήτες των επαρχιών να στείλουν τα ωραιότερα μάρμαρα από τα πιο φημισμένα λατομεία της αυτοκρατορίας. Όμως τα μάρμαρα αυτά δεν ξεχώριζαν μόνο για την εξωτερική τους εμφάνιση. Ο θρύλος λέει ότι τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας προμηνύουν το μέλλον και κυρίως τις μεγάλες καταστροφές. Πολλοί επισκέπτες μαρτυρούν ότι βλέπουν ακόμα και σήμερα το μανιτάρι της ατομικής βόμβας πάνω στα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας ως ένδειξη των δεινών που έχει περάσει.

TOP NEWS