Με λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Αλεξάνδρεια

  • ΔΟΓΜΑ

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η Αλεξάνδρεια γιόρτασε και φέτος τη διπλή γιορτή του Ελληνικού Έθνους, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην Θ. Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Α΄Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδηςο Πλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, Σύνδεσμος του Ελληνικού με το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, η κα Λιλίκα Θλιβίτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.

Παρόντες και οι μαθητές των σχολείων, όπως και οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί, οι οποίοι κρατώντας τις σημαίες, έδειξαν πως οι νέοι της Παροικίας τιμούν την ιστορία τους.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος απηύθυνε στους παρευρισκόμενους μήνυμα αγάπης και ελπίδας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Στη συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, που βρίσκεται στον αυλόγηρο του Ι.Ν. Ευαγγελισμού, από τους κ.κ. Κοσιώνη και Σιόκα.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου είχε προηγηθεί ο εορτασμός και η παρέλαση στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας, τα οποία τίμησαν με κάθε λαμπρότητα την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Οι μαθητές του Τοσιτσαίου – Πρατσίκειου Δημοτικού σχολείου και του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου παρέλασαν ενώπιον των επισήμων και των παροίκων με περίσσια περηφάνια. Στη συνέχεια οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, κάνοντας υπερήφανους όλους τους παρισταμένους.

Η παρουσία των παιδιών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της πόλης μας αποτελεί την ελπίδα ότι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας έχει μέλλον και το μέλλον είναι αυτά τα παιδιά που ολόθερμα χειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκομένους.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης δήλωσε πως στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Ελληνισμός γιορτάζει μία από τις πιο σημαντικές εορτές της Ορθοδοξίας και παράλληλα τιμά τους ηρωικούς αγώνες των πρωτεργατών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Ενώ η παρουσία των μαθητών των ελληνικών εκπαιδευτηρίων κάνουν την παροικία να πλημμυρίζει με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και βαθιάς συγκίνησης.

Την εορτή και την παρέλαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Α΄Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Πλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, Σύνδεσμος του Ελληνικού με το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, η κα Λιλίκα Θλιβίτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.

πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

 

 

 

 

 

 

 

TOP NEWS