Mέχρι νεωτέρας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ο Δημήτριος

  • Dogma
αμερικής

Την παραμονή του κ. Δημητρίου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο φέρεται να έχει αποφασίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης , σύμφωνα με πληροφορίες ομογενειακών μέσων. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον κ. Βαρθολομαίο – στο πλαίσιο της συνάντησής τους στη Γενεύη- να παραμείνει στη θέση του μέχρι το Πάσχα, επιθυμία που φέρεται να έχει αποδεχτεί ο Παναγιώτατος.

Οι καλά γνωρίζοντες τα του Φαναρίου, κάνουν λόγο για μια βαρύνουσας σημασίας απόφαση, η οποία σκιαγραφεί τις στρατηγικές κινήσεις του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά λένε, δεν επιθυμεί να κάνει βεβιασμένες κινήσεις και για το λόγο αυτό δεν έβαλε την υπόθεση αποπομπής του Δημήτριου Αμερικής σε ψηφοφορία στην Αγία και Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα, μάλιστα, και με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη έπαιξε η παρέμβαση στελεχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και ομογενειακών κύκλων,  οι οποίοι ασκούν έντονες πιέσεις, προκειμένου ο αντικαταστάτης του νυν Αρχιεπισκόπου, να προέρχεται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής .

Τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, φέρεται να εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, για το ενδεχόμενο τη θέση του κ. Δημητρίου, να πάρει για ένα χρονικό διάστημα – έως την επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου- ως τοποτηρητής – ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ομογενειακά μέσα φέρουν ως υποψήφιο για τη θέση του Αρχιεπισκόπου και τον Μητροπολίτη Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης έχει καλέσει δυο φορές εν Συνόδω τον 90χρονο πλέον κ. Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά και τις δυο φορές ο Μακαριώτατος Αμερικής αρνήθηκε, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι έχει ακόμη πολλά προσφέρει από τη θέση του.

Φωτογραφία αρχείου από Εθνικό Κήρυκα.

TOP NEWS