Μεξικό: Βρέθηκαν τα πτώματα των Ιησουιτών ιερέων που εκτελέστηκαν από κακοποιό – Τους σκότωσε και πήγε να εξομολογηθεί

  • Δόγμα

Ο Πάπας Φραγκίσκος  –ο πρώτος που προήλθε από τις τάξεις του τάγματος των Ιησουιτών– εξέφρασε τη θλίψη του για τις δολοφονίες, των «δύο αδελφών ιησουιτών» κι ενός λαϊκού στο εσωτερικό του ναού στο χωριό Σεροκάου, στα απομονωμένα βουνά της πολιτείας Τσιουάουα του Μεξικού.

Βρέθηκαν τα πτώματα των δύο ιησουιτών ιερέων και ενός τουριστικού οδηγού που δολοφονήθηκαν, από κακοποιό στην επαρχία Τσιουάουα στο Μεξικό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος  –ο πρώτος που προήλθε από τις τάξεις του τάγματος των Ιησουιτών– εξέφρασε τη θλίψη του για τις δολοφονίες, των «δύο αδελφών ιησουιτών» κι ενός λαϊκού στο εσωτερικό του ναού στο χωριό Σεροκάου, στα απομονωμένα βουνά της πολιτείας Τσιουάουα του Μεξικού.

«Τόσες πολλές δολοφονίες στο Μεξικό. Βρίσκομαι στο πλευρό, με στοργή και προσευχή, της καθολικής κοινότητας που πλήττεται από αυτή την τραγωδία», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, επιμένοντας στο ότι «η βία δεν επιλύει τα προβλήματα, αυξάνει τα αχρείαστα δεινά».

Οι φόνοι των ιερωμένων Χαβιέρ Κάμπος Μοράλες, 79 ετών, και Χοακίν Σέσαρ Μόρα Σαλασάρ, 81 ετών, καθώς και του τουριστικού οδηγού, προκάλεσαν οργήη στο Μεξικό.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος τους έχει αναγνωριστεί και πρόσθεσε πως έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό.

Πρόκειται για τον 30αρη Χοσέ Νοριέλ Πορτίγιο, που ήδη καταζητούνταν από τις αρχές για τη δολοφονία Αμερικανού τουρίστα το 2018, κατά δημοσιεύματα σε μεξικανικά ΜΜΕ.

Χθες το βράδυ η κυβερνήτης στην πολιτεία Τσιουάουα, η Μάρου Κάμπος, ανακοίνωσε πως τα πτώματα βρέθηκαν. «Μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να ανακτήσουμε τα πτώματα των ιησουιτών ιερωμένων», ανέφερε σε βίντεο στα social media.

Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν τυπικά και ανακοινώθηκε πως προσφέρεται αμοιβή 250.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία που θα επέτρεπε να συλληφθεί ο ύποπτος.

Η διάσκεψη των επισκόπων του Μεξικού καταδίκασε την «τραγωδία» αυτή και αξίωσε να διενεργηθεί «ταχεία έρευνα» και περισσότερη ασφάλεια για τα μέλη εκκλησιών στη χώρα.

Η Συντροφιά του Ιησού ζήτησε επίσης «μέτρα προστασίας», υπογραμμίζοντας ότι τα εγκλήματα αυτής της φύσης δεν είναι «μεμονωμένα», αντίθετα «καθημερινά άνδρες και γυναίκες δολοφονούνται αυθαίρετα».

Το χρονικό

«Πιστεύουμε ότι οι δύο ιησουίτες προσπάθησαν να βοηθήσουν», είπε ο επικεφαλής του τάγματος των ιησουιτών του Μεξικού, ο Λουίς Χεράρδο Μόρο Μαδρίδ, επικαλούμενος τη μαρτυρία τρίτου ιερωμένου, που βρισκόταν εκεί.

«Ο δράστης πυροβόλησε τον άνδρα που καταδίωκε και τους δύο ιησουίτες», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Radio Formula. Και οι τρεις πέθαναν ακαριαία.

«Λυπάμαι, αλλά θα πάρουμε τα πτώματα», είπε ο ένοπλος που άνοιξε πυρ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ιησουιτών. Τα τρία πτώματα φορτώθηκαν στην καρότσα ανοικτού ημιφορτηγού από άλλους ενόπλους και καλύφθηκαν με πλαστικό. Κατόπιν η ομάδα έφυγε.

Ο πατέρας Χόρχε Ατιλάνο Γκονσάλες, επίσης ιησουίτης, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Milenio ότι οι δύο ιερείς γνώριζαν τον δράστη, είναι ντόπιος, και επενέβησαν για να προσπαθήσουν να τον ηρεμήσουν.

«Ήθελε να εξομολογηθεί αφού τους σκότωσε», πρόσθεσε ο ιερωμένος Ατιλάνο Γκονσάλες, που επίσης επικαλέστηκε τη μαρτυρία του τρίτου ιερωμένου. «Νομίζουμε πως βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, εξαιτίας της αντίδρασής του».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τις δολοφονίες των δύο ιερέων, που «επιτελούσαν εδώ και πάνω από 20 και 30 χρόνια αντίστοιχα σημαντικό κοινωνικό και ποιμενικό έργο» στην απομονωμένη περιοχή, προσπαθώντας να προστατεύσουν τον πολιτισμό της κοινότητας των Ραράμουρι σε όλες τις διαστάσεις του και το περιβάλλον».

Η φυλή των Ραράμουρι (ή Ταραουμάρα) εγκαταστάθηκε σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή για να σωθεί από τους κονκισταδόρες, τους Ισπανούς κατακτητές.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αναγνώρισε πως αρκετές απομακρυσμένες ορεινές κοινότητες στην Τσιουάουα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της παρουσίας του «οργανωμένου εγκλήματος».

Περιοχή συγκρούσεων καρτέλ

Σύμφωνα με ειδικούς, τα όρη στην Τσιουάουα αποτελούν μέρος της οδού διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, για τον έλεγχο του οποίου συγκρούονται διάφορα καρτέλ.

Ιερωμένοι προσπαθούν σε κάποιες περιοχές του Μεξικού να ενεργούν ως μεσολαβητές ανάμεσα σε κατοίκους και στους εκτελεστές –ή σικάριος– του οργανωμένου εγκλήματος.

Περίπου τριάντα ιερωμένοι έχουν δολοφονηθεί την τελευταία δεκαετία στο Μεξικό, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Centro Católico Multimedial.

Το Μεξικό έχει καταγράψει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 340.000 φόνους και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις αφότου εξαπολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγή: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS