Μετακομιδή της δεξιάς του Αγ. Νεκταρίου στη Ρουμανία

  • Dogma
νεκταρίου

Η Χαριτόβρυτος Δεξιά του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού μεταφέρθηκε πριν λίγες ημέρες στη Ρουμανία προς αγιασμό των πιστών.

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Τόμιδος κ.κ. Θεοδοσίου και εγκρίσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ μετεφέρθη τη 15η Φεβρουαρίου η Χαριτόβρυτος Δεξιά του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας προς αγιασμό των πιστών υπό του Ιεροκήρυκος της Ι.Μ. Ύδρας Πανοσ. Αρχιμ. π. Γρηγορίου Νανακούδη, του Πανοσ. Αρχιμ. π. Σάββα Ζέρβα και του Ιερολ. Διακόνου π. Νεκταρίου Δαρδανού.

r_21
Η όντως λαμπρά Υποδοχή του λειψάνου πραγματοποιήθηκε την 16ην Φεβρουαρίου στην είσοδο της Πόλεως, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Τόμιδος κ. κ. Θεοδοσίου, πολλῶν ιερέων και πλήθους πιστών. Άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια ασπάζονταν την Δεξιά του Αγίου Νεκταρίου και έρραναν το λείψανο με άνθη. Η πομπή που σχηματίσθηκε κατέληξε στον νεόδμητο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλεως. Ακολούθησε Δοξολογία και το Ιερό μυστήριο του Ευχελαίου.

r_22

Την επομένη τελέσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Τόμιδος κ.κ. Θεοδοσίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Νεκταρίου και ετόνισε την αγάπη του Ρουμανικού λαού προς το πρόσωπο του Μεγάλου, όπως τον χαρακτήρισε, Αγίου Νεκταρίου. Το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου παρέμεινε στο μεγάλο λιμάνι της Κωνστάντζα μέχρι και την 19ην Φεβρουαρίου.

r_23
Την επομένη αναχώρησε για την περιοχή της Ρουμανικής Μολδαβίας όπου και πραγματοποιήθηκαν επίσημες επισκέψεις στα αντιπροσωπευτικότερα μοναστήρια της περιοχής, με τις περίφημες τοιχογραφίες και τους εξωτερικούς τοίχους με θέματα ιστορικά και θρησκευτικά. Τέλος να σημειωθεί ότι το ιερό θησαύρισμα παρέμεινε στην Ρουμανία μέχρι και την 22αν Φεβρουαρίου.

Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως γεννήθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου του 1846 στην Σηλυβρία της Τουρκοκρατούμενης Θράκης, από ευσεβείς και φτωχούς γονείς -τους Δήμο (Δημοσθένη) και Μπαλού (Βασιλική) Κεφαλά. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Ιωάννινα, ναυτικός στο επάγγελμα, και η μητέρα του καταγόταν από την Σηλυβρία. Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας και είχε πέντε ή έξη αδέρφια: τον Δημήτριο, τον Γρηγόριο, τη Σμαράγδα, τη Σεβαστή, τη Μαριώρα και τον Χαραλάμπη (το όνομα και η ύπαρξη του οποίου εμφανίζονται στην διαθήκη του Αγίου, ενώ κάποιες πηγές τον θέλουν να αντικατέστησε τον Άγιο ως διδάσκαλος στο χωριό Λιθί της Χίου). Κατά την βάπτιση του δε, του δόθηκε το όνομα Αναστάσιος.

TOP NEWS