Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Η ευλογία των σταφυλιών στην Ζάμπια

  • Dogma
ζάμπια

Με λαμπρή Θεία Λειτουργία κορυφώθηκε την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2019 ο εορτασμός της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη της Ζάμπια. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης Ιερούργησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Ιερό παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας […]

Με λαμπρή Θεία Λειτουργία κορυφώθηκε την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2019 ο εορτασμός της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη της Ζάμπια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης Ιερούργησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Ιερό παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας στο Καλούντου.

Ο  Σεβασμιοτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στην εορτή της Αναλήψεως του Χριστού και στο τέλος, ευλόγησε τους άρτους και τα σταφύλια και ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα ο μεταμορφωθείς Κύριος να φωτίσει τις ψυχές όλων των ανθρώπων.

Αργότερα στους χώρους της Ι. Μητροπόλεως ακολούθησε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμή του αποχωρούντος Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ζάμπια κ. Κοσταντιν Κοζανοφ και της συζύγου του,στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ζάμπια κ Μιχαήλ Κρουπνικ , πρέσβεις άλλων χωρών και παράγοντες της Ελληνικής και της Ρωσικής κοινότητας.

Στην ομιλία του ο Μητρόπολης Ιωάννης αφού έκανε εκτεταμένη αναφορά στην προσωπικότητα του διακεκριμένου διπλωμάτη ευχαρίστησε τον κ Κοζανοφ για την αγαστή συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια καθώς και για την αμέριστη υποστήριξη και προσφορά του στις ΕλληνοΡωσικές σχέσεις .

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μετέφερε τις θερμότατες εγκάρδιες ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β,. και του δώρισε εις ανάμνηση μια εικόνα Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης κ. Κοζανοφ μίλησε με θερμά λόγια για τον Σεβασμιότατο και αφού έπλεξε το εγκώμιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητροπόλεως και της Ελληνικής παροικίας αναφέρθηκε στη συμβολή του Σεβασμιοτατου κ Ιωάννη στη δημιουργία μιας οικογενειακή ατμόσφαιρας, με ενότητα και αλληλεγγύη.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κοζανοφ ζήτησε από τον Σεβασμιότατο να μεταφέρει στον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β,τα συγχαρητήρια του για το σπουδαίο Ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο στην Αφρική και ενεχυρίασε πίνακα ζωγραφικής «Τα Χειμερινά Ανάκτορα» της Αγίας Πετρούπολης για να διακόσμησή τους χώρους της Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι το αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμή του κ. Κοζανοφ παρέθεσε ο Μητροπολίτης κ .Ιωάννης στην Μητροπολιτική κατοικία στο Καλουντο.

 

TOP NEWS