Μιλούν για σχέδιο εξόντωσης της Εκκλησίας

  • Dogma

Αμηχανία, προβληματισμό και οργη σε αρκετές περιπτώσεις, προκαλεί στους κόλπους της Ιεραρχίας η υπόθεση των ελέγχων του ΣΔΟΕ σε Μητρόπολίτες και εκκλησιαστικά πρόσωπα με αποτέλεσμα σε μια από τις δυσκολότερες εποχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, η Εκκλησία και οι άνθρωποι της, να εμφανίζονται ώς μέρος του προβλήματος.

 

«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο να κρατάει την παραπέουσα κοινωνία μας και όλοι να συζητούν για εκατομμύρια σε λογαριασμούς Μητροπολιτών» είπε στο RNN  Μητροπολίτης της Βόρειας Ελλάδας.

 

«Για την Εκκλησία αυτή η περίοδος ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει πως εργάζεται για τον λαό, πως έχει τεράστιο έργο να επιδείξει και πως κανείς δεν μπορεί να αναπτύξει καλύτερα τέτοιες δράσεις από την ίδια» σημείωσε ένας άλλος Ιεράρχης.

 

Παράλληλα με το αν είναι αληθή ή όχι αυτά που διαρρέονται προς τον Τύπο σχετικά με τους «πλούσιους» Μητροπολίτες, κάτι το οποίο αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί, αυτό που προβληματίζει τόσο την Ιεραρχία όσο και πολύ κόσμο κόντά στην Εκκλησία, είναι η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε.

 

«Είναι σχέδιο;»

Ορισμένοι κάνουν λόγο για οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης της Εκκλησίας, ώστε να μην μπορέσει να «κεφαλαιοποιήσει» την πλούσια δράση της μέσα στην κρίση. Με απλά λόγια, υπάρχουν αρκετοί μέσα στην Εκκλησία που θεωρούν πως όλο αυτό το σκηνικό έχει στηθεί ώστε η Εκκλησία να μην αποτελέσει το «λιμάνι» των πολιτών που κατά κοινή ομολογία έχουν απογοητευθεί από τους πολιτικούς.

 

Η ανάδειξη εκκλησιαστικών σκανδάλων σε εποχές που ο πολιτικός κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες είναι μια πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν, σημειώνουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης.

 

 

Η Ιεραρχία

Προβληματισμός όμως υπάρχει και στο αν θα πρέπει να συγκλιθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας. Ορισμένοι Μητροπολίτες πιστεύουν πως αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο, ώστε να φανεί πως η Εκκλησία δεν φοβάται. 

 

Η κρατούσα άποψη ωστόσο λέει πως με τη σύγκληση της η Ι.Σ.Ι. θα δώσει αφενός μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα, αφετέρου δεν θα έχει τι να συζητήσει με δεδομένο πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση. Όλα αναφέρονται σε δημοσιεύματα.

 

Από την στάση που έχει φροντίσει να κρατήσει ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά αλλά και από την αντίδραση του στην δικαιολογημένη κατά πολλούς έκκληση του Μητροπολίτη Μεσογαίας να κινητοποιηθεί η Εκκλησία, φαίνεται πως ο κ. Ιερώνυμος έχει αποφασίσει να μην ρίξει «λάδι στη φωτιά».

 

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέβηκε στον θρόνο του, πως δεν κινείται με δημοσιογραφικούς χρόνους αλλά με εκκλησιαστικούς.

 

Αν δεν γίνει λοιπόν κάτι συνταρακτικό, ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναμένεται να κάνει κάτι συνταρακτικό. Παρακολουθεί, ενημερώνεται και περιμένει. Τώρα το τι περιμένει… αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος.

 

Οργισμένος ο Νικαίας

Ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, ο τρίτος που είδε το όνομα του να δημοσιεύεται από το «ΕΘΝΟΣ», μετά τους Μητροπολίτες Περιστερίου και Θεσσαλιώτιδος, φαίνεται τουλάχιστον εξοργισμένος. Σε γραπτή δήλωση του, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «απολύτως αναληθές και ταυτοχρόνως πρωτοφανώς υβριστικό και συκοφαντικό».

 

Ο κ. Αλέξιος σημειώνει πως «δεν διαθέτει αυτοκίνητα, τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία πάσης φύσεως» και προειδοποιεί πως θα προσφυγει στην Δικαιοσύνη.

 

RNN | Ανδρέας Λουδάρος

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ