Μητρόπολη Ζάμπιας: Ημέρα μνήμης και προσευχής για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

  • Dogma
ζάμπιας

Την Κυριακή του Παραλύτου, 15 Μαΐου 2022, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λουάνσα στη Βόρεια Ζάμπια ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας,, οι οποίοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας την περίοδο 1911-1923.

“Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης”, τόνισε ο Μητροπολίτης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ποντιακής καταγωγής, ενώ επίσης θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις μνήμης.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι στη Μητρόπολη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

“Το 2022 είναι μια χρονιά ιδιαίτερη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Σκοπεύουμε να τιμήσουμε αυτή την επέτειο, να την αναδείξουμε με την αξία που της πρέπει, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε εκπαιδευτικό και ιστορικό επίπεδο.”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ζάμπιας.

TOP NEWS