Μητροπολίτης Μπορίσπολ Αντώνιος: Η Ορθοδοξία βρίσκεται στο χείλος ενός μεγάλου σχίσματος εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία

  • Dogma
Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιος:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στο χείλος ενός μεγάλου σχίσματος εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, θεωρεί ο πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπορβάρι Αντώνιος. Το σχόλιο του ιεράρχη δημοσίευσε το δίκτυο «Πέρσι Κοζάτσκι», μεταδίδει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων.

«Η παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση», ανέφερε ο μητροπολίτης Αντώνιος διευκρινίζοντας τους στόχους του διεθνούς συνεδρίου, που διεξήχθη στη Θεολογική Ακαδημία και την Ιερατική Σχολή Κιέβου με θέμα «Η συνοδικότητα στην Εκκλησία: θεολογικές, κανονικές, και ιστορικές διαστάσεις» και πρόσθεσε: «Και σήμερα μπορούμε να πούμε ανοικτά ότι βρισκόμαστε στο χείλος ενός μεγάλου σχίσματος εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, δηλαδή εκείνων των παράνομων, αντικανονικών πράξεων, που διέπραξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έναντι των Ουκρανών σχισματικών. Επομένως, η Ορθόδοξη Εκκλησία αναζητεί διέξοδο, προκειμένου να αποτρέψει τη υπέρβαση αυτού του ορίου για να μην δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχίσμα».

Η Εκκλησία αναζητά απαντήσεις στην ιστορία της, διευκρίνισε ο ιεράρχης και ανακοίνωσε ότι στο επιστημονικό συνέδριο του Κιέβου έλαβαν μέρος εκπρόσωποι ένδεκα κατά τόπους Εκκλησιών. Οι εισηγήσεις, που εκφωνήθηκαν στο φόρουμ, αφιερώθηκαν στην ιστορική ανάλυση. Ερευνήθηκε ποια προηγούμενα έναντι σχισμάτων υπήρξαν στην ιστορία, πώς στην Ορθόδοξη Εκκλησία γίνονταν αποδεκτοί στην ευχαριστιακή κοινωνία οι σχισματικοί. Αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτέλεσαν οι κανονικές αρχές, που αποτελούν θεμέλιο της Εκκλησίας και παραβίασε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος παραδίδοντας τον λεγόμενο «Τόμο» στους Ουκρανούς σχισματικούς.

 

 

TOP NEWS