Μητσοτάκης σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Μικρόψυχη η μετατροπή σε τζαμί

  • Dogma
μητσοτάκης

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία προκαλεί όλες τις γειτονικές της χώρες. Η Τουρκία στρέφεται συνολικά κατά της Ευρώπης, πρόσθεσε. Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος στους ευρωπαίους εταίρους μας είπε ότι «η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει ένα κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού. Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο».

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας, που είναι πολλές, δεν απευθύνονται μόνο στις δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη. Και είναι προσκλήσεις από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Το θέμα χρήζει μίας ευρωπαϊκής απάντησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται», διακήρυξε την αποφασιστικότητά του πως «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για δυναμικότερες αντιδράσεις».

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανή απόφαση του κ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία, που μας πληγώνει ως χριστιανούς ορθόδοξους αλλά και ως πολίτες του κόσμου».

«Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκει ακλόνητη στην θέση της διατηρώντας την ακτινοβολία που εκπέμπει από τον 6ο αιώνα και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και καλλιτεχνικό της φορτίο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Μίλησε επίσης για προσβολή.

«Η Τουρκία, με αυτήν την ενέργεια, κόβει τους δεσμούς της με τον πολιτισμένο κόσμο, προτιμώντας την εσωστρέφεια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Τυλίγει με τεχνητό μανδύα ισχύος μία ενέργεια που υποδηλώνει αδυναμία. Γιατί μόνο αυτό δείχνει».

«Απέναντι σε αυτή την αχρείαστη, μικρόψυχη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις. Η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα», είπε επίσης.

Δεν είμεθα εμείς που προκαλούμε, είπε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά προκαλούμεθα, είπε ακόμα.

Δείτε τις δηλώσεις

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορονοϊό εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησης τους και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης, κατά την έναρξη της συνάντησης, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα. Τόνισε ότι οι συνθήκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

Η συνάντηση με Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα κύριε Πρόεδρε. Προσβλέπω βεβαίως και στη δική μου επίσκεψη στην Κύπρο που λόγω της πανδημίας καθυστέρησε και ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Θέλω να ακούσω από εσάς για την πορεία του Κυπριακού Ζητήματος, που είναι κορυφαίο εθνικό θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», είπε η κα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η επίσκεψή σας, όμως, πραγματοποιείται και στη βαριά σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Είναι απόφαση που έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο. Πληγώνει επίσης βαθύτατα και όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αντιλαμβάνονται ότι ένα κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, όπως η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να εργαλειοποιείται έτσι ώστε να υπηρετούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική ακτινοβολία του.

Η Αγία Σοφία είναι ένα ανεπανάληπτο σύμβολο της Χριστιανοσύνης που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, λειτούργησε τον τελευταίο αιώνα ως χώρος ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών, τόπος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών. Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού, διχάζοντας ανεπίτρεπτα την περιοχή μας.

Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να διαφυλαχθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας. Ήδη στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη των εταίρων μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, υπήρξε καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας και αποφασίστηκε να εκπονηθεί κατάλογος με περαιτέρω μέτρα αντίδρασης. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που ελπίζω να έχει συνέχεια».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Κυρία Πρόεδρε δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ιδιαίτερη μου χαρά, έστω και υπό συνθήκες πολύ δύσκολες, που με φέρνουν στην Αθήνα. Χαρά μου γιατί συναντιόμαστε για πρώτη φορά και με την ευκαιρία θέλω να σας συγχαρώ θερμά για την ανάληψη των καθηκόντων με την ευχή και την βεβαιότητας ότι θα επιτύχετε στην υψηλή αποστολή σας. Ταυτόχρονα θα χαρώ ιδιαίτερα να σας υποδεχτώ στην Κύπρο, 21 με 23 ελπίζω, και θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μας αλλά και χαρά για τον κυπριακό ελληνισμό γιατί πάντοτε ο συμβολισμός έχει την σημασία του. Τη σημασία που αποδίδεται στην συμπαράσταση διαχρονική προς την Κύπρο.

Με αποκορύφωμα αυτό που έχετε πολύ εύστοχα σημειώσει – την προχθεσινή ενέργεια δηλαδή της μετατροπής ενός πολιτιστικού μνημείου – σύμβολο για τον Χριστιανισμό αλλά και πολιτιστικού μνημείου για ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε τέμενος. Κάτι το οποίο σύσσωμη η ανθρωπότητα καταδικάζει αλλά το μέγα ερώτημα δεν είναι εάν φραστικά καταδικάζεται. Το κύριον, η κύρια αγωνία είναι πώς συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγων μπροστά σε μια δύναμη που δυστυχώς ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν προκειμένου να επιτύχει έναν αναθεωρητισμό και μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο κράτος μέλος της. Δηλαδή δεν συμμορφώνεται με τους ελάχιστους κανόνες μια υποψήφιας χώρας, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει προσβλητικά για την Ευρώπη κάθε αρχή και αξία.

Και είναι ο λόγος που είμαι στην Αθήνα σήμερα, ο συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία έχουμε μια άριστη συνεργασία και συνεννόηση και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι που επιδιώκουμε τον συντονισμό, ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στις προσπάθειες επικράτησης της ειρήνης. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος επιδιώκουν όξυνση. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκουμε είναι επικράτηση αυτού που παγκοίνως γίνεται αποδεκτό, επικράτηση δηλαδή του δικαίου.

Προσδοκώ στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, στον ακόμα πιο άριστο συντονισμό, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζω να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε. Να επαναλάβω: Ειρήνη, σταθερότητα, καλή γειτονία. Χαίρομαι και πάλι που συναντιόμαστε και προσδοκώ την ώρα που θα σας υποδεχθώ στην Κύπρο».

TOP NEWS