Μητσοτάκης: Σε καμία από τις συζητήσεις δεν τέθηκε ζήτημα από την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας

  • Dogma
μητσοτάκης

Καθησυχαστικός αναφορικά με τα τυχόν ανταλλάγματα που μπορεί να ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συναίνεση του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από τη Μαδρίτη.

«Είδα τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι σαφές το μήνυμα να πέσουν οι τόνοι της έντασης στο Αιγαίο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σε καμία από τις συζητήσεις δεν ετέθησαν από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήματα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. «Πρέπει να μιλάμε να συναντιόμαστε… Το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχω ξανακούσει» δήλωσε, διαμηνύοντας ότι για την Ελλάδα «το μοναδικό σημείο αναφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί σε κινήσεις στο πεδίο και ότι δεν θα υπάρξουν επεισόδια ανάλογα του καλοκαιριού του 2020.

Αναφορικά με την καταρχήν στήριξη των Η.Π.Α. στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16, σημείωσε πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που θα απαιτήσει την έγκριση του Κογκρέσου, τονίζοντας με έμφαση με δεν υπάρχει σχετικά αναφορά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Για τα F16 είπε «Η δουλειά της χώρας μας είναι πρώτα να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική ικανότητα. Το έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Rafalle και τόνισε ότι η κυβέρνηση δρα με ορίζοντα δεκαετίας για να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει την ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη.

Ειδικά για την αναβάθμιση των F16 που ζήτησε η Τουρκία διευκρίνησε ότι «Η αγορά όποιου οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ είναι μακρά διαδικασία που απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου».

Όσον αφορά στα F35 ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι μια Τουρκία πλήρως απομονωμένη δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς, θέλουμε μια Τουρκία συνομιλητή αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε τα του οίκου μας.

«Πιστεύω, ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ και δεν θα σχολιάσω για το πως ασκεί την πολιτική της η Τουρκία. Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F35 με οψιόν να αγοράσουμε και μια δεύτερη. Δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν το 2027 γιατί τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Η χώρα έχει ευθύνη να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου την αμυντική της πολιτική να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αμυντική και εξωτερική της πολιτική».

Φωτογραφία αρχείου:  Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

TOP NEWS