Μητσοτάκης σε Τουρκία: Τα παράθυρα διαλόγου είναι ανοιχτά, αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις κλειστές- Θετική η επαφή Ακάρ – Παναγιωτόπουλου

  • Dogma
μητσοτάκης

Άλλη μια Σύνοδος Κορυφής έφτασε στο τέλος της με τα αποτελέσματα να μην είναι θεαματικά όσον αφορά στις παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση, αλλά με την ελπίδα να πεθαίνει πάντα τελευταία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί αυτή την ώρα την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους Έλληνες δημοσιογράφους.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ – Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς πως αυτό θα έχει αντίκρυσμα στους πολίτες είπε ότι με τις παρεμβάσεις που υπάρχουν οι πολίτες θα βλέπουν χαμηλότερες τιμές.

Για το αν δημιουργείται επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στο ντίζελ και την βενζίνη απάντησε: Εδώ δεν έχουμε καλά καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη και με ρωτάτε για νέα, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι ευμετάβλητη και δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα τι θα γίνει αύριο σημείωσε και είπε ότι δεν έχει κάτι καινούριο να πει. Πρόσθεσε ότι έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες και δεν θα ξεφύγουμε παράλληλα από τον στόχο του 2022 για το πρωτογενές έλλειμμα.

Η χώρα μας έχει πληρώσει στο παρελθόν λαϊκισμούς και πλειοδοσίες και κάθε ευρώ είναι μετρημένο, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία και αν έχει αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν αναμένονται κυρώσεις και αν ανησυχεί από την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου είπε: Υπάρχει ενόχληση γιατί μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις και μάλιστα κερδίζει οικονομικά. Έχουμε ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις αν εντοπιστούν τρίτα πρόσωπα να παραβιάζουν εντός της Τουρκίας τις κυρώσεις.

Για τις διμερείς σχέσεις τόνισε ότι δεν θέλει να επανέλθει σε όσα έγιναν στην Πράγα. Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που είχαμε καθώς έγιναν μπροστά σε όλους τους ηγέτες. Τα παράθυρα διαλόγου είναι ανοικτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις κλειστές. Δεν είναι η Ελλάδα που αμφισβητεί το στάτους κβο στην περιοχή, στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά της, πρόσθεσε.

Για την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς είπε ότι χαίρεται που θα τον υποδεχθεί στην Αθήνα για μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης και να συζητήσουν τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Γερμανία μεταπείστηκε στην χθεσινή συζήτηση και θα συζητήσουμε ενέργεια, διμερείς σχέσεις, εμπορικές συναλλαγές, επενδύσεις στην Γερμανία και είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η δύσκολη σχέση μας με την Γερμανία ανήκει στο παρελθόν, πρόσθεσε. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα όσα γράφονται για συμφωνίες στα εξοπλιστικά λέγοντας ότι όσοι τα γράφουν ξέρουν κάτι παραπάνω από τον ίδιο…

Για το επόμενο μεγάλο ορόσημο το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί. Έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο υπουργών και αν γυρίσει σ’ εμάς θα είναι κακή εξέλιξη γιατί θα σημαίνει ότι δεν μπορούν να την ξεπεράσουν.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

TOP NEWS