Μόσχα και Επιφάνιος καλούν Ο.Η.Ε και Ε.Ε για το Ουκρανικό

  • Dogma
επιφάνιος

Μόσχα και Μητροπολίτης Επιφάνιος καλούν ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΟΑΣΕ για το Ουκρανικό ζήτημα. Λίγες μόλις ημέρες μετά την  επιστολή του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας επί ευρωπαϊκών διεθνών οργανισμών, επισκόπου Βίκτωρ Μπαρισσέβσκι, έκκληση απευθύνει  προς τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και προς όλες τις δημοκρατικές χώρες, καθώς και τους διεθνείς και διαθρησκευτικούς θεσμούς, και ο Προκαθήμενος της νέας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU).

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στις 2 Μαρτίου οι «εισβολείς στο Ντονμπάς αναμένεται να κατάσχουν 36 εκκλησίες και να απελάσουν τους Ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας», ζητώντας για το λόγο αυτό την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Σε δήλωσή του δε, στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπογραμμίζει ότι τα δικαιώματα των πιστών, των θρησκευτικών κοινοτήτων και των κληρικών της OCU στα κατεχόμενα εδάφη του  Ντονμπάς παραβιάζονται συστηματικά, ενώ  προσθέτει: «Μέχρι σήμερα υπήρχε απλώς περιορισμός και παραβίαση δικαιωμάτων. Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου 2019 υπάρχει απειλή πλήρους απαγόρευσης στις δραστηριότητες των κοινοτήτων και του κλήρου της Εκκλησίας μας, πλήρους δήμευσης περιουσίας των κοινοτήτων και απέλασης ιερέων».

Από την πλευρά του ο  εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας επί ευρωπαϊκών διεθνών οργανισμών, Επίσκοπος Βίκτωρ Μπαρισσέβσκι, σημειώνει τις πράξεις βίας που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και ζητά την προστασία των πιστών.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Εκκλησία μας μετράει τουλάχιστον 12.000 ενορίες, είναι η μεγαλύτερη στην Ουκρανία, περιλαμβάνει ναούς και μοναστήρια, τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια πιστοί που αγαπούν τη χώρα τους και τον λαό τους.

Οι πιστοί της Ουκρανίας έγιναν όμηροι του πολιτικού παιχνιδιού των αρχών του κράτους, κάτι που προκάλεσε πολλές συγκρούσεις στο εκκλησιαστικό έδαφος. Παρακαλούμε να υψώσετε τη φωνή σας και να προστατέψετε τα δικαιώματα των πιστών στη χώρα μας».

TOP NEWS