Μόσχα: Στο Μετόχι της Εκκλησίας της Αντιοχείας τίμησαν τα 80ά γενέθλια του Φιλιππουπόλεως Νήφωνα

  • Dogma
μόσχα

Στις 4 Νοεμβρίου 2021 παρατέθηκε στο Μετόχι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας στη Μόσχα επίσημη δεξίωση με αφορμή τα 80ά γενέθλια του μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Νήφωνα, εκπροσώπου του Πατριάρχη της Μεγάλης Πόλεως Αντιοχείας και πάσης Ανατολής παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.

Κατά την επίσημη δεξίωση στο Μετόχι της Εκκλησίας της Αντιοχείας ευχήθηκαν στον εορτάζοντα ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής Μ. Μπογκντάνοφ, ο πρέσβης του Λιβάνου στη Ρωσία Σαούκι Μπου Νάσαρ, ο πρέσβης της Συρίας στη Ρωσία Ριάντ Χαντάντ, εκπρόσωποι της διασποράς, ενορίτες και προσωπικότητες της ρωσικής κοινωνίας.

Απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Νήφωνα ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας επεσήμανε:

«Σήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ναό του Σωτήρος Χριστού ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος Σας συνεχάρη εκ μέρους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για τα 80ά γενέθλιά Σας και Σας απένειμε την υψηλή τιμητική διάκριση – το παράσημο του Αγίου Δανιήλ Μόσχας Α´ Τάξεως, ως ένδειξη αναγνωρίσεως της σπουδαίας προσφοράς Σας ως προϊσταμένου αυτού του ναού και εκπροσώπου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Αντιοχείας παρά τω Πατριαρχικώ θρόνω Μόσχας.

Και τώρα εδώ, στο ναό, όπου υπηρετείτε εδώ και μερικές δεκαετίες, συγκεντρώθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι Σας αγαπούν, Σας τιμούν και Σας αντιμετωπίζουν ως φίλο τους. Θα ήθελα εκ μέρους μου και εκ μέρους των συνεργατών του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, με το οποίο έχετε συνδεθεί επί μακρόν, να Σας συγχαρώ από καρδιάς και να ευχηθώ μακροημέρευση και καλή υγεία.

Υπάρχει η διήγηση για έναν άνθρωπο, ο οποίος αφού έφθασε στην Αγγλία ρώτησε: τί πρέπει να κάνει κανείς, για να έχει ένα τόσο καλοκουρεμένο γκαζόν; Του απαντούν: οφείλεται να κουρεύετε το γκαζόν τακτικά, ανά δύο εβδομάδες, μόλις μεγαλώσουν λίγο τα χόρτα, θα την κουρέψετε, θα μεγαλώσει άλλο λίγο, πάλι θα την κουρέψετε. Και έτσι πρέπει να γίνεται επί τριακόσια χρόνια. Εάν με ρωτούσε κάποιος, τι πρέπει να κάνει κανείς, ώστε να εκπροσωπεί επαξίως μια Εκκλησία σε μια άλλη Εκκλησία, θα του έλεγα: να δείτε πώς κάνει ο Σεβασμιώτατος κ. Νήφων και να πράττετε το ίδιο. Και έτσι επί σαράντα χρόνια.

Αγαπητέ Δέσποτα! Δεν Σας τιμούμε απλώς, Σας αγαπούμε πολύ, Σας αντιμετωπίζουμε όχι ως ξένο, όχι ως απλό εκπρόσωπο μιας άλλης Εκκλησίας, αλλά ως αδελφό και φίλο μας και Σας αντικρύζουμε με ειλικρινή αγάπη και συμπάθεια.

Θα ήθελα να Σας ευχηθώ να μείνετε κοντά μας επί μακρόν ακόμη, ώστε με την παρουσία Σας να κοσμείτε όχι μόνον την οικεία Σας Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας, αλλά και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Κύριος να Σας διαφυλάττει από κάθε κακό, να εγκαθιδρυθεί ειρήνη στην πατρώα γη Σας, να τερματισθούν όλες οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζει σήμερα ο Λίβανος, να ολοκληρώσετε και να τελέσετε τα θυρανοίξια του ναού, που κτίζετε στη μητρική Σας πόλη».

Αντιφωνώντας ο μητροπολίτης Νήφων με βαθιά ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στην τιμητική διάκριση, η οποία του απονεμήθηκε εκείνη την ημέρα από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο και επίσης ευχαρίστησε τους ομιλήσαντες για τις θερμές ευχές και τις συγχαρητήριες προσρήσεις τους.

«Εδώ, στο Μετόχι της Αντιοχείας στη Μόσχα, προσευχόμαστε υπέρ του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι´ και του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου. Εκτιμούμε και τους δύο, διότι και οι δύο είναι πατέρες μας», τόνισε ο μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων.

Μεταξύ των συνδαιτυμόνων παρέστησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, πρέσβεις σειράς χωρών, εκπρόσωποι της κοινής γνώμης.

 

TOP NEWS