Μόσχα για αναγνώριση Εκκλησίας Σκοπίων: Το Φανάρι διακρίθηκε ως ο μοναδικός διαιτητής – Αντικανονική και πολιτικά υποκινούμενη η παρέμβαση

  • Dogma
μόσχα

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, διακρίθηκε για άλλη μια φορά ως ο μόνος και αυτοαποκαλούμενος διαιτητής σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος διαιτητής για όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, έκανε μια ωμή αντικανονική και πολιτικά υποκινούμενη παρέμβαση», τόνισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικοάι Μπαλασοφ, αναφορικά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει τη  εκκλησία των Σκοπίων  υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο. 

Συνεχίζει να εξαπολύει τα βέλη του το Πατριαρχείο Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά τις δηλώσεις του Γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Πρωθιερέα Ιγκορ Γιακιμτσούκ, τη σκυτάλη πήρε ο  Πρωθιερέα Νικολάι Μπαλασόφ, αμφισβητώντας, μάλιστα, τη νομιμότητα της απόφασης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι  «νόμιμη απόφαση για το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να ληφθεί μόνο από το Σερβικό Πατριαρχείο, μέσω του Ιεραρχικού Συμβουλίου του. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή της αυτοκέφαλης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα αναγνωριστεί από τη Ρωσία. Ελπίζω ότι οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες δεν θα το αναγνωρίσουν”.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο πλαίσιο της συνεδρίασής της, την Δευτέρα, 09 Μάϊου 2022, αποφάσισε ότι με αναγνωρισμένο και αποδεκτό όνομα το «Αχρίδος» και αποκλείοντας ως όρο το «Μακεδονική»,  δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι σήμερα σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Μάλιστα, αναφορικά με τη ρύθμιση των διοικητικών θεμάτων μεταξύ αυτής της Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Σερβίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα επαφίει στο Πατριαρχείο Σερβίας.

 

TOP NEWS