Νέα επίθεση στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τη Μόσχα

  • Dogma
πατριάρχης

Ουκ έστιν αριθμός των επιθέσεων που δέχεται όλο και συχνότερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης από εκπροσώπους της ρωσικής εκκλησίας με αφορμή το «ουκρανικό ζήτημα» οι οποίοι ακόμα και εν μέσω αυτών των Άγιων Ημερών, τον κατηγορούν » για διχασμός της παγκόσμιας ορθοδοξίας»

Τη σκυτάλη των επιθέσεων αυτή τη φορά έλαβε ο  επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη  δήλωσε: «ο  Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι διέπραξε μεγάλο σφάλμα».

«Οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου οδήγησαν σε έναν εκ των πραγμάτων διχασμό της παγκόσμιάς ορθοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κοινωνική-μορφωτική εκπομπή «Λόγος του ιεράρχη» του τηλεοπτικού δικτύου UkrLive  ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος.

Μάλιστα, δεν δίστασε να υπερβή τα εσκαμμένα σημειώνοντας ότι  ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως έχει προ πολλού συνειδητοποιήσει το σφάλμα του από άποψη τακτικής με τη χορήγηση του «Τόμου» στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», αλλά δεν μπορεί να την παραδεχθεί για να μην απωλέσει το κύρος του.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προ πολλού καταλάβει ότι διέπραξε ένα μεγάλο σφάλμα τακτικής, όχι στρατηγικής. Φρονώ είναι πεπεισμένος ότι στρατηγικά κινήθηκε σωστά. Αυτή είναι η κατά βάθος αντίληψη της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εκκλησιαστική παράδοση προσεγγίσεως των ιερών κανόνων», δήλωσε ο ιεράρχης, σε μια προσπάθεια ανεπιτυχούς γενικευμένης διαπίστωσης.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Θεοδόσιος επεσήμανε ότι ο άνθρωπος, έστω και αφού συνειδητοποιήσει ότι διέπραξε λάθος δεν είναι έτοιμος πάντα να το παραδεχθεί.

«Ακριβώς αυτό μου φαίνεται ότι γίνεται σήμερα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως ανίκανος να παραδεχθεί το σφάλμα του, εξακολουθεί να λέει το μαύρο άσπρο και αντίθετα, πείθοντας τον εαυτό ότι έχει δίκιο, παρόλο, που όλος ο ορθόδοξος κόσμος βλέπει ξεκάθαρα ότι ουδεμία συνένωση δεν έγινε, αλλά ούτε θα μπορούσε να γίνει. Διότι η μεγαλύτερη ομολογία της Ουκρανίας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία περιλαμβάνει την συντριπτική, αναμφιβόλως, πλειονότητα των ορθοδόξων χριστιανών της Ουκρανίας, δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τη λεγόμενη ενωτική τους σύνοδο», ανέφερε ο ιεράρχης.

Κατά τα λεγόμενα του μητροπολίτη Θεοδοσίου, «διάφορες παραφυάδες του σχίσματος ενώθηκαν μεταξύ τους και στα καλά καθούμενα, σύμφωνα με τον λόγο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατέλαβαν τη θέση της πραγματικής Εκκλησίας».

«Το ομοίωμα κατέλαβε τη θέση της Εκκλησίας, η οποία ιστορικά υπάρχει εδώ για χιλιετίες. Το πώς είδε την κατάσταση από το παράθυρο της κατοικίας του στο Φανάρι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διαφέρει ριζικά με την κατάσταση, την οποία νιώθουμε και αντιλαμβανόμαστε εμείς εδώ, στην Ουκρανία, στην πραγματική ζωή. Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ταυτοχρόνως, να επαναλάβω, φρονώ ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη συνειδητοποιήσει πλήρως το σφάλμα στην τακτική του, αλλά δεν μπορεί να το παραδεχθεί, για να μην απωλέσει το κύρος του. Αυτά, δυστυχώς, συμβαίνουν με υπερήφανους ανθρώπους», διαπίστωσε ο μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος.

 

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

TOP NEWS