Νέα επίθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ουκρανία

  • Δόγμα

Παρά το γεγονός ότι πολλοί μητροπολίτες  τάσσονται υπέρ της Μόσχας ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή, οι δύο Εκκλησίες (Αλβανία, Ιεροσόλυμα) υποστηρίζουν τον Πατριάρχη Κύριλλο, αδιαφορώντας για τις θέσεις του Φαναρίου.

Mετά τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τάσσεται στο πλευρό της ρωσικής Εκκλησίας, η οποία, με επιστολή της, ζητά από την Ορθόδοξη κοινότητα να καταδικάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Ουκρανίας σε βάρος του μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπαρτσλάφ Ιωνάθαν. Ο μητροπολίτης καταδικάσθηκε σε πενταετή φυλάκιση με κατάσχεση περιουσίας, με την κατηγορία  «ότι προέβη σε ενέργειες, οι οποίες αποβλέπουν στην βίαιη αλλαγή ή ανατροπή του συνταγματικώς κατοχυρωμένου καθεστώτος ή την κατάληψη της κρατικής εξουσίας, καθώς και για προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Παρά το γεγονός ότι πολλοί μητροπολίτες  τάσσονται υπέρ της Μόσχας ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή, οι δύο Εκκλησίες (Αλβανία, Ιεροσόλυμα) υποστηρίζουν τον Πατριάρχη Κύριλλο, αδιαφορώντας για τις θέσεις του Φαναρίου.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος,   με επιστολή του στον Κύριλλο, καλεί τους «διώκτες προς μετάνοιαν»:

«Εξακολουθούντες ίνα αναπέμπωμεν δεήσεις και ικεσίας τω Παντοδυνάμω Αγίω Θεώ, προσευχόμεθα θερμώς προ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπως η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος ενισχύη τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Τούλτσιν και Μπρατσλάφ κ. Ιωνάθαν και πάντας τους διωκομένους, φωτίση δε τους διώκτας προς μετάνοιαν και παύσιν πάσης ενεργείας του αλλοτρίου».

Πριν λίγες μέρες, ο Αλβανίας Αναστάσιος ανέφερε: «Συμμετέχουμε στα βάσανά σας και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, μοιραζόμαστε όπου χρειάζεται τη μαρτυρία μας για τις θηριωδίες κατά του ευσεβούς ορθόδοξου Ιερού κλήρου, του ευσεβούς λαού καθώς και των περίφημων Ιερών τόπων στην Ουκρανία».

Το τελευταίο διάστημα, οι Εκκλησίες οι οποίες διάκεινται φιλικά προς τη Μόσχα, επιχειρούν να παρέμβουν στη διαμάχη με το Κίεβο, υπέρ των  «διωκόμενων», όπως λένε μοναχών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιμένει ότι οι όποιες διώξεις γίνονται γιατί πολλοί μοναχοί αλλά και μητροπολίτες που είναι πιο κοντά στις θέσεις της ρωσικής Εκκλησίας ενεργούν σε βάρος της χώρας τους που δέχεται επίθεση.

Το Φανάρι, όλο αυτό το διάστημα αποφεύγει να παρέμβει, ωστόσο έχει διαμηνύσει σε όλους ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο για την ενότητα της ορθόδοξης κοινότητας, όπως ζητούν διάφορες Εκκλησίες, όπως για παράδειγμα, η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι αναγνωρίζει μόνο τον μητροπολίτη Επιφάνιο.

TOP NEWS