Νότιο Αυστραλία: «Πορεία για τη Ζωή 2022» – Δυναμική Παρουσία Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος

  • ΔΟΓΜΑ

Το έτος 2021 το κίνημα υπέρ της ζωής γνώρισε μια μεγάλη απογοήτευση στη Νότιο Αυστραλία.

Παρά το γεγονός ότι πλήθος 5.000 ανθρώπων, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, συμμετείχε στην ειρηνική διαδήλωση και πορεία έμπροσθεν του Κοινοβουλίου, λιγότερο από δυο βδομάδες μετά, η Κάτω Βουλή της Νοτίου Αυστραλίας, περιφρονώντας το πλήθος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ψήφισε νόμο, με τον οποίο επιτρέπονται οι εκτρώσεις κατ’ απαίτηση, για οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και μέχρι προ της γεννήσεως μετά το τέλος της εννεαμήνου κυήσεως. Η ψήφιση του νόμου αυτού ήταν γροθιά στο στομάχι γι’ αυτούς που αψήφησαν τη βροχή και το κρύο για να υπερασπιστούν τα αγέννητα παιδιά.

Μετά από ένα τέτοιο αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, θα ήταν λογικό και συγχωρητέο αν οι αγωνιζόμενοι για την προστασία του αγέννητου παιδιού παρατούσαν τον αγώνα. Όμως, η φετινή «Πορεία για τη Ζωή – Walk for Life 2022» έδειξε ότι το κίνημα για τη ζωή δεν υποχωρεί. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον ισχύοντα νόμο και στην Πορεία για τη Ζωή, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022, έλαβε μέρος πλήθος 3.000 ατόμων.

Η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος, υπό την ποιμαντική καθοδήγηση του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, είχε, όπως και πέρυσι, δυναμική παρουσία. Ο Θεοφιλέστατος, τόσο με προσωπική επικοινωνία όσο και με επίσημη Εγκύκλιο αναγνωσθείσα στους ναούς, ενθάρρυνε θερμώς τους πιστούς να συμμετάσχουν. Δεκάδες εικόνες της Παναγίας εγκυμονούσης και επισκεπτομένης την εγκυμονούσαν Αγία Ελισάβετ ήταν το πλέον εμφανές και εντυπωσιακό στοιχείο της Πορείας, δίδοντας μαρτυρία, όχι μόνο για τους υπέρ της ζωής αγώνες, αλλά και για την Ορθόδοξη πίστη και παρουσία στην «Πόλη των Εκκλησιών» Αδελαΐδα. Οι Ορθόδοξοι πιστοί είχαν όχι μόνο δυναμική παρουσία στην εκδήλωση, αλλά πολλοί εξ αυτών ήταν ενεργώς αναμεμιγμένοι στις εθελοντικές προετοιμασίες και την οργάνωσή της, μάλιστα προμηθεύοντας μερικές από τις τέντες και τα περισσότερα από τα καθίσματα και τα τραπέζια.

Παρά τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθεσαν στους διοργανωτές οι υγειονομικές κυβερνητικές υπηρεσίες, η εκδήλωση κύλησε εξαιρετικά ομαλά. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Martin Iles, διευθύνων σύμβουλος του «Αυστραλιανού Χριστιανικού Λόμπυ», ο κ. Tom Kenyon, τέως εργατικός βουλευτής και νυν υποψήφιος γερουσιαστής του κόμματος «Πρώτα η Οικογένεια – Family First», η κ. Joanna Howe, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αδελαΐδος, η κ. Claire Scriven, γερουσιαστής του εργατικού κόμματος, και ο κ. Claire Scriven, γερουσιαστής των φιλελευθέρων. Κοινό θέμα μεταξύ των ομιλητών υπήρξε η ανάγκη οι άνθρωποι της πίστεως να συμμετέχουν πιο άμεσα στην πολιτική διαδικασία, ώστε να είναι σε θέση να εκλέγουν, ως υποψηφίους των κομμάτων κατ’ αρχάς, και κατόπιν ως βουλευτές και γερουσιαστές, πρόσωπα ευμενώς διακείμενα και συμμετέχοντα στο κίνημα για τη ζωή, τα οποία θα ενεργήσουν στο κοινοβούλιο για την κατάργηση του ισχύοντος απεχθούς νόμου για τις εκτρώσεις (την ίδια δηλαδή τακτική που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες το κίνημα υπέρ των εκτρώσεων).

Ως τμήμα αυτής της συνολικής στρατηγικής, η πανεπιστημιακή καθηγήτρια της Νομικής, κ. Joanna Howe, ανακοίνωσε μια νέα συναρπαστική πρωτοβουλία, ονόματι «Λίστα της Enid Lyons – Enid Lyons List». Εδώ και δεκαετίες, μια ομάδα οπαδών των αμβλώσεων, ονόματι «Λίστα της Emily – Emily’s List», προσφέρει ενεργό βοήθεια για την εκλογή στο κοινοβούλιο γυναικών που πρεσβεύουν τις εκτρώσεις. Η επιτυχία τους είναι τέτοια ώστε, απ’ όλες τις γυναίκες βουλευτές της Νοτίου Αυστραλίας, μόνον μία, η κ. Andrea Michaels, καταψήφισε το νομοσχέδιο υπέρ των αμβλώσεων (πράγμα για το οποίο οι Ορθόδοξοι πιστοί ένοιωσαν υπερηφάνεια και χαρά, αφού πρόκειται για Ελληνορθόδοξο μέλος της Εκκλησίας). Η Enid Lyons ήταν μητέρα δώδεκα παιδιών καθώς, επίσης, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Αυστραλιανό Κοινοπολιτειακό Κοινοβούλιο και η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως υπουργός της Κοινοπολιτειακής Κυβερνήσεως. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του δικαιώματος στη ζωή, γι’ αυτό και το δίκτυο, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην εκλογή στο κοινοβούλιο περισσοτέρων γυναικών που υποστηρίζουν το δικαίωμα στη ζωή, έλαβε το όνομά της, τιμώντας την ηθική και πολιτική κληρονομιά της και παραδειγματιζόμενοι απ’ αὐτήν.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν την συγκινητική μαρτυρία μητέρας, η οποία πιέστηκε να προχωρήσει σε έκτρωση του παιδιού της λόγω υποτιθέμενης εγκεφαλικής ανωμαλίας που εντοπίστηκε σε προγεννητική εξέταση την εικοστή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να γεννήσει το υγιέστατο κοριτσάκι που είχε μαζί της στην εκδήλωση. Η μαρτυρία της αποτελεί απόδειξη της ανάγκης για ριζική μεταρρύθμιση σ’ αυτόν τον τομέα.

Σε γενικές γραμμές, στον απόηχο της δυνητικά αποθαρρυντικής απογοητεύσεως, την οποία το κίνημα για τη ζωή γνώρισε την προηγούμενη χρονιά με την ψήφιση του νόμου υπέρ των εκτρώσεων, το αποτέλεσμα της φετινής εκδηλώσεως «Πορεία για τη Ζωή» υπήρξε, όπως και πέρυσι, λίαν ενθαρρυντικό και προοιωνίζεται αγωνιστικό μέλλον για το κίνημα υπέρ της ζωής στην πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας.

greek.vema.com.au

TOP NEWS